Очакваме близо 130 млн. лв. в бюджета от мобилните оператори

...
Очакваме близо 130 млн. лв. в бюджета от мобилните оператори
Коментари Харесай

Вицепремиерът Христо Алексиев: Очакваме близо 130 млн. лв. в бюджета от мобилните оператори

Очакваме близо 130 млн. лева в бюджета от мобилните оператори за потреблението на честотите 700 MHz и 800 MHz. Това разяснява вицепремиерът и министър на превоза и известията Христо Алексиев откакто през днешния ден Министерският съвет одобри промени в Тарифата за таксите, които се събират от Комисията за контролиране на известията по Закона за електронните известия. „ Успешно приключихме освобождението на честотите и използването им за цивилен потребности. Това беше развой, по който държавните управления преди нас не съумяха да вземат решение съвсем 20 години “, съобщи вицепремиерът. Той добави, че измененията в цената за таксите се отнасят единствено за неизползвания до момента набор в обсег 700 MHz и 800 MHz и нямат никаква връзка с цените на услугите за жителите.
Христо Алексиев уточни още, че с това решение се цели да бъде подтикван ползата на мобилните оператори да усвоят спектъра в обхвати 700 MHz и 800 MHz. „ До този миг тези честоти не са употребявани за цивилен потребности и страната не е получавала приходи в бюджета от тях. Освен предстоящите еднократни доходи за 2023 година от близо 130 млн. лева, годишно мобилните оператори ще заплащат такси в размер на близо 8 млн. лева “, посочи той.
Вече бяха извършени сполучливи проби за взаимно прилагане на честотите от военновъздушните сили и предприятията, предоставящи електронни съобщителни мрежи и услуги. След публично разискване, Комисията за контролиране на известията предложи промени в размера на таксите, които регистрират положението на пазара, нуждата от стимулиране развиването на 5G мрежи и поощряване на вложенията и нововъведенията.
Изменението е обвързвано и с осъществяване на Реформа 2: Ефективно потребление на радиочестотния набор от Плана за възобновяване и резистентност, което ще подсигурява заплащанията. България би трябвало да завърши процедурите по даването за прилагане на радиочестотен набор в обхвати 700 MHz и 800 MHz, от което зависи ускореното разрастване и надграждане на 5G мрежите. Страната ни е една от последните в Европа, където този обсег не се употребява към момента за даване на мобилни услуги от пето потомство.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР