Очакваме България да получи от порядъка на 9 млрд. лева

...
Очакваме България да получи от порядъка на 9 млрд. лева
Коментари Харесай

Валентин Николов: България ще получи милиарди от Балкански поток

Очакваме България да получи от порядъка на 9 милиарда лв. за към 20 години от плана "Балкански поток ". Това сподели в предаването "Още от деня " по Българска национална телевизия ръководителят на енергийната комисия в Народното събрание Валентин Николов.

Възвръщаемостта на плана е планувана от Комисията за енергийно и водно контролиране. Ако нямаше възвръщаемост, КЕВР нямаше да утвърди плана, добави той.

Когато Русия разгласи прекъсването на "Южен поток " и даде началото на "Турски поток ", започнахме да работим по газов хъб "Балкан ". Част от концепцията беше втората тръба да се зарежда с газ от "Турски поток ", уточни Николов.

По думите му Европейският съюз няма правови механизми за прекъсването на градежа на "Балкански поток ". Всичко е направено е по европейските правила. Тази инфраструктура е напълно българска, съобщи ръководителят на енергийната комисия.

Стойността на плана е 1,1 милиарда евро, а срокът за реализация е 615 календарни дни. В рамките на първите 250 дни би трябвало да бъде построена 308 км линейна конструкция.

Николов увери, че страната ни няма да загуби директните такси от над 1 милиарда $ за обезпеченото трасе за транзитиране на съветски газ към Турция.

Той сподели, че е сдържан оптимист за реализацията на плана АЕЦ "Белене ". Виждаме огромен интерес от огромни компании. Този интерес би трябвало да се материализира, съобщи Валентин Николов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР