Очакваме 1,5 млрд. лева повече приходи в бюджета. Той ще

...
Очакваме 1,5 млрд. лева повече приходи в бюджета. Той ще
Коментари Харесай

Асен Василев: Спираме краденето и увеличаваме пенсиите

Очакваме 1,5 милиарда лв. повече доходи в бюджета. Той ще бъде заложен за възможна по-тежка COVID-криза през есента. Държавата ще има запас да се оправи. Това съобщи служебният министър на финансите Асен Василев в предаването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия.

Във връзка с подхванатите инспекции, финансовият министър съобщи, че са се натъкнали на доста случаи на занемаряване на закона.

„ Открихме скандални неща в договорите на АПИ. Например по контракт за 20 млн. лв. се разпореждат неща за 120 млн. лв.. Докладът споделя, че активността ще се извърши, когато се обезпечи финансиране. Възлагат се действия на строители, които не са финансово обезпечени. Оказва се, че по тази права са почнали действия. По образеца на тази поръчка имаме прави за над 2 милиарда лв. “, разкри Асен Василев.

Министър Василев призна, че е бил шокиран, откакто е прегледал всички финансови документи на страната. По думите му количеството течове е голямо. Той не скри възмущението си, че на този декор се е наложило закриване на Фонда за лекуване на деца в чужбина. „ Нямаме 10 милиона да си лекуваме децата, само че имаме 12 милиарда за разпределяне на публични поръчки, от които 10 единствено на една компания “, означи той.

„ Забраняваме процедури без конкурс. Работим по развой следващата година след актуализацията на бюджета, тези планове да стават след нови състезания, които да се организират почтено и транспарантно и след публичен спор защо да си харчим парите “, разгласи финансовият министър.

На въпрос от кое място ще се намерят пари за нарастване на пенсиите, Асен Василев съобщи: „ Спирайки краденето е изцяло допустимо да се усилят пенсиите. Така ще спестим 100-150 млн. лв. на месец. Ако заложим 150 млн. лв. това е нарастване с 15-16% “.

„ Дефицитът в Национален осигурителен институт е насъбран и ще продължава да се натрупа, заради структурата си. Ние сме обречени да финансираме пенсиите на нашите родители от налозите, които внасяме. Няма потребност да се подвигат здравните вноски, стига да се лимитират разноските “, сподели още министър Василев.

Асен Василев разкри при какви условия би останал в идващ кабинет.

„ Ако се сглоби експертен кабинет от неполитически обвързани лица, бих се съгласил да работя в него. Ако е политически – не ме търсете в него. Ако той има задача всички безобразия да спрат и хората в него имат желанието и смелостта да го създадат, би ми било прелестно да работя в него. Това не е обвързвано с поста, а с морала на хората и готовността на тези, които са определени да са самостоятелни хора “, безапелационен е служебният финансов министър.

„ Не проследявам какво се случва с изборите, прекомерно ангажиран съм с бюджета. Надявам се да бъде почтен, спокоен и безпроблемен “, сподели още министър Василев.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР