Очаквам вето на мерките в Закона за извънредното положение. Дебатите

...
Очаквам вето на мерките в Закона за извънредното положение. Дебатите
Коментари Харесай

Правосъдният министър: Очаквам вето на мерките в Закона за извънредното положение

„ Очаквам несъгласие на ограниченията в Закона за изключителното състояние. Дебатите бяха доста напрегнати. Трудно ми е да предвиждам какво ще измислят от Президентството, само че съм сигурен, че пробват да излязат с контратеза. А във връзка с финалния резултат считам, че законодателният орган би трябвало да удостовери волята си “. Това съобщи в ефира на Нова телевизия министърът на правораздаването Данаил Кирилов. Той изрази мнение, че задачата на ветото е да се опонира и да се валидира друга теза.

Данаил Кирилов разяснява и излязлата преди дни информация в медиите за възможна интервенция в сървърите на системата за систематизиране на делата във Висш съдебен съвет.

„ Към момента имаме отчет, който прави изводи на база извършени проби. На тази база открива опасности в голям брой от критериите, които подлежат на оценки. Те са посочени в отчета в детайли и всеки един е аргументиран. Докладът споделя, че най-големият риск от такава интервенция е неналичието на валидация на КЕП (квалифициран електронен подпис). Следващият риск е неоторизирано прибавяне на нов съд, неоторизирана редакция на непознат съд и редакции на съдии от друго съдилище “, посочи правосъдният министър и даде образец, че от Софийския съд може да се редактират имената на съдиите в Хасковския и даже да ги пуснат в отпуск.

Кирилов съобщи, че е провел диалог с IT специалистите на Висш съдебен съвет, които му обяснили, че не ревизират влизанията и записите в сървъра.

„ Случайното систематизиране на каузи е главен принцип в правораздаването. Вероятно част от ощетените страни ще търсят отмъщение “, предвижда министър Данаил Кирилов.

На въпрос дали измамата може да се хване, правосъдният министър отговори: „ Това явно са решили членовете на Висшия правосъден съвет, с цел да алармират органите по следствие, с цел да може те да създадат инспекцията дали тези обстоятелства и условия са се случили обратно във времето. Аз мога да потвърждавам пред вас за моя опит да приказвам с информатиците във Висш съдебен съвет на 3 юли 2019 година Те ми споделиха ние в никакъв случай не ревизираме логовете и записите в централния сървър. И поражда въпросът за какво е този централен сървър и за какво е юридически този списък, когато не го ревизираме.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР