Очаквам в бъдещия търг за свежо ядрено гориво за АЕЦ

...
Очаквам в бъдещия търг за свежо ядрено гориво за АЕЦ
Коментари Харесай

Диверсификацията на ядрено гориво е сложен процес

" Очаквам в бъдещия търг за свежо нуклеарно гориво за АЕЦ " Козлодуй " руснаците да намалят цената си, само че страната ни би трябвало да реши кой е по-изгодният за страната вид – предпазване на отработилото гориво на площадката в профилирани складове, или транспортиране " нанякъде ", приемане назад на високоактивните боклуци и съхранението им в различен вид вместилище ".

Това сподели в изявление за Meidapool ръководителят на Българския енергиен и минен конгрес Иван Хиновски, който дълги години е работил в АЕЦ " Козлодуй ", бил е в управата на нуклеарната централа в интервала април 2000-септември 2001 година, както и шеф на НЕК. Коментарът му е мотив сред нуклеарната ни централа и Westinghouse Electric Sweden за тествания на американското гориво у нас.

Г-н Хиновски, стартира лицензирането на горивото на " Уестингхаус " за потребление в АЕЦ " Козлодуй ". Това ще диверсифицира ли действително този тип енергийни доставки за България?

Ще сътвори условия за диверсификация. Но действително тя ще се случи, когато Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР) издаде лиценз, централата разгласи открит конкурс за доставки по избрана техническа и количествена спецификация и, несъмнено, " Уестингхаус " завоюва.

Но, процесът на нашарване на доставките на нуклеарно гориво е директно обвързван с повишение на сигурността на работа на нуклеарните централи, надлежно с енергийната и национална сигурност.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР