Очаквам устремът и енергията, които правителството влага за решаването на

...
Очаквам устремът и енергията, които правителството влага за решаването на
Коментари Харесай

Президентът: Очаквам коалиционният съвет да отстоява националния интерес и постигнатите с консенсус становище и предложения от КСНС през януари по отношение на РСМ

Очаквам устремът и силата, които държавното управление влага за решаването на проблемите на Република Северна Македония по нейния път към Европа, да се ползват в не по-малка степен за решаването на проблемите на българските жители.

Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти, като прикани ръководещите да не губят взор от тежката социално-икономическа рецесия в страната поради фокуса си върху външната политика. Държавният глава уточни, че проблемите на българите порастват и увеличението на бедността, инфлацията и проблемите в енергетиката будят паника. 

В отговор на въпрос за апела на министър-председателя за привикване на Консултативен съвет за национална сигурност, който да разиска европейската вероятност на РСМ, президентът уточни, че чака съдружният съвет на ръководещите да следва постигнатите с консенсус мнение и оферти от КСНС през януари. Държавният глава прикани държавното управление да отстоява българския интерес и да изисква РСМ да извърши Копенхагенските критерии за участие в Европейски Съюз, които се базират върху човешките права и недопускане на дискриминация. „ Ако всичко това се случи, ние по най-хубавия метод ще помогнем на РСМ да върви стабилно по този път “, съобщи президентът.

България би трябвало да получи гаранции, които да доведат до необратими резултати, акцентира президентът и напомни общата позиция, реализирана от всички участници в съвещанието на КСНС през януари. „ Съгласие от наша страна за начало на договарянията на РСМ за участие в Европейски Съюз не би трябвало да бъде обвързано със периоди, а с резултати “, уточни президентът и открои като изключително сензитивен въпроса за правата на македонските българи, по който към момента не е реализиран прогрес.

Очевидното отвращение на прокуратурата да се бори с корупцията в България не значи, че би трябвало да се погазват съществени законови положения и базови човешки права, на съображение да се търси правдивост, съобщи президентът, помолен да разяснява така наречен законопроект за разработване на български вид на закона „ Магнитски “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР