Очаквам цената на водата от следващата година да се увеличи

...
Очаквам цената на водата от следващата година да се увеличи
Коментари Харесай

Милка Христова: Очаквам цената на водата от следващата година да се увеличи

Очаквам цената на водата от идната година да се усили по отношение на новия бизнес проект на " Софийска вода " АД. Това сподели Милка Христова, заместник-председател на групата на " Българска социалистическа партия за България " и на Столичния общински съвет, в изявление за БСТВ.

" Концесионният контракт със " Софийска вода " е подписан през 1999 година В него е заложено цената на водата до края на контракта през 2025 година да бъде 43 стотинки и половина, а загубите на вода от 60% да спаднат на 16% до края на контракта. Но каква е обстановката сега. Цената на водата е 2.93 лева, а загубите са 48%. Новият бизнес проект на „ Софийска вода” АД, който е за интервала 2022 – 2026 година, планува цената да е 3.26 лв., а за загубите се планува, че ще стигнат 30% ", описа тя. Според Христова концесионният контракт освен не е извършил главните индикатори, които въздействат върху цената на водата, а в противен случай – тя е над седем пъти по-висока, а загубите не са намалели.

" Обръщам такова внимание на загубите, тъй като " Софийска вода " си е извоювала от КЕВР те да се калкулират в цената, която столичани заплащат. Нямам визия по какъв начин сдружението се е уредило с този бонус, само че в цената на парното загубите на топлинна сила, които не са по никакъв начин дребни, не са включени ", съобщи общинският консултант от " Българска социалистическа партия за България ".

Христова сложи въпроса какво слeдва, откакто този концесионен контракт изтече през 2025 година " В момента никой не разяснява кой ще продължи да реализира ВиК услугата за софиянци. За страдание Столична община и ръководещото болшинство на ГЕРБ безконтролно неглижират този въпрос. Общинските съветници от Българска социалистическа партия сме безапелационни, че това би трябвало да бъде общинско сдружение и че тази грабителска и нездравословна концесия не би трябвало да продължава, защото няма по какъв начин да сме удовлетворени от резултатите. Такава по принцип е политиката на Българска социалистическа партия във връзка с реализирането на локалните политика - не на „ аутсорсинга” и концесиите, т.е. да не се разпореждат на външни реализатори. Най-важните комунални услуги – вода, топлота и разчистване, би трябвало да бъдат обезпечавани от общински сдружения, които да подсигуряват ниски цени и качество на услугата ", счита заместник-председателят на СОС.

Според нея за решаването на казуса с инфлацията и високите цени на тока, водата и парното, са нужни групови старания – на локалната власт, на КЕВР и на страната. " Дано да имаме държавно управление и работещ парламент, които да заложат буфери в бюджета на страната ", сподели тя.

Относно концесията на минералната баня в Банкя общинският консултант от Българска социалистическа партия съобщи, че групата на социалистите няма да я поддържа. " За следващ път Столична община избира най-лесният път - да трансферира задължението си на външен оператор и да смъкна напълно отговорността си за стопанисването на течното злато на Софи ", безапелационна бе Милка Христова.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР