Очаквам след февруари да успеем да смъкнем надолу цената на

...
Очаквам след февруари да успеем да смъкнем надолу цената на
Коментари Харесай

Росен Христов: Няма опасност при промяна на източника на свежо ядрено гориво

Очаквам след февруари да успеем да смъкнем надолу цената на газа, сподели енергийният министър

„ Не се заплашва и нуклеарната сигурност, всички наши дейности са съгласувани с самостоятелните регулатори в България и в Европа. Тези решения са високонадеждни, безвредни ”.

Това съобщи по енергийният министър Росен Христов. По-рано денем бе подписано съглашение сред АЕЦ „ Козлодуй ” и „ Фраматом ” за доставка на свежо нуклеарно гориво.

Досега съветска компания извозваше отработеното нуклеарно гориво, само че поради войната в Украйна има застой в извозването на отработеното нуклеарно гориво от страната ни.

„ Моите упования са да намерим решение на европейско равнище. На този стадий то (ядреното гориво) се складира у нас. 50 до 100 година е краткосрочното предпазване. Очакваме на европейско равнище да се откри решение ”, сподели Христов и добави, че френска компания предлага решение на въпроса, само че все още то не е финансово преференциално за нас.

Относно съглашението с „ Фраматом ” той изясни, че това е контракт с отсрочено деяние. И двата контракта влизат в действие при осъществяване на избрани задания, посочи Христов.

По мотив днешното съвещание на КЕВР той сподели, че зимните месеци са най-тежките, с най-голямо ползване на газ.

„ Очаквам след февруари да успеем да смъкнем надолу цената на газа. По-голямото ползване подвига цената на газа, исторически зимните месеци са били по-скъпи. Плащаме грешките на предходното държавно управление – цената при нас се подвига поради скъпия газ, нагнетен в хранилището „ Чирен ”. Имаме положителни предложения, успяхме да осигурим терминали за доставка, в това число – завършваме договарянията с Турция, което е огромен пробив. Имаме по-силна позиция за доставчиците на полутечен газ, приказваме за дълготрайни контракти ”, сподели Христов и добави, че вероятността е добра.

Запитан дали е нужно да бъдат прегледани още веднъж периодите за понижаване на излъчванията парникови газове, енергийният министър отговори утвърдително. „ Постигането на тези цели може да стане единствено със затваряне на мощности, което е заплаха и за националната ни сигурност. Очакваме диалози и отстъпки от Европа ”, добави Румен Христов.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР