Очаквам регулаторите да разгледат добре“ сделката на нашата компания с

...
Очаквам регулаторите да разгледат добре“ сделката на нашата компания с
Коментари Харесай

Ще блокират ли регулаторите придобиването на Arm от Nvidia?

Очаквам регулаторите да „ прегледат добре “ договорката на нашата компания с американския производител на чипове Nvidia. Това съобщи пред Си Ен Би Си изпълнителният шеф на Arm Holdings Саймън Сегарс.

Nvidia разгласи на 13 септември, че възнамерява да придобие британския дизайнер на чипове от японския технологичен конгломерат SoftBank за 40 милиарда $. Сделката обаче е изправена пред редица провокации.

„ Трябва да получим утвърждение от регулаторите на доста юрисдикции по света. Това е дълъг развой. Необходимо е дълготрайно взаимоотношение с регулаторите, с цел да могат те да получат информацията, от която имат потребност “, сподели Сегарс.

Когато договорката бе оповестена, Nvidia и Arm показаха вяра, че тя да бъде приключена в границите на 18 месеца. „ Минаха към два месеца от оповестяването на съглашението, като ние продължаваме да чакаме, че ни предстоят още 16 месеца за завършване на процеса “, добави той.

Базираната в Креймбридж компания обаче има взаимно дружество, наречено „ Arm China “ с китайската компания за частни вложения Hopu Investment. Седалището на Arm е в Шанхай, което значи, че китайските регулатори ще имат право да преразгледат препоръчаната договорка с Nvidia.

„ На процедура Пекин може да блокира договорката “, разяснява Абишур Пракаш, геополитически експерт в консултантската компания  Center for Innovating the Future.

Китайските производители на чипове приканиха Пекин да блокира договорката, защото те се опасяват да не попаднат в неизгодна позиция, в случай че компанията се озове в американски ръце. Технологиите на Arm се употребяват от 95% от смарт телефоните по света и от 95% от чиповете, създадени в Китай.

На въпрос дали се тормози от напън от страна на китайските регулатори, Сегарс съобщи, че „ те би трябвало да прегледат добре договорката, защото и Arm и Nvidia играят значима роля в света на технологиите “

„ Що се отнася до нашата дарба да продължим да предоставяме технологии на компании по целия свят, тя няма да се промени с придобиването ни от американска компания. Контрола върху износа се упражнява от управляващите на страната, в която са основани тези технологии. Това няма да се промени с смяната в собствеността на Arm “, добави той.

Съоснователят на Arm Херман Хаузър прикани държавното управление на Англия да се намеси в договорката. „ Смятам, че това би боло цялостна злополука за Кеймбридж, Англия и Европа “, разяснява Хаузър пред Си Ен Би Си в септември.

По думите му хиляди чиновници на Arm ще изгубят работните си места в Кеймбридж, Манчестър  и Белфаст, когато Nvidia неизбежно реши да реалокира седалището на Arm в Съединени американски щати и да направи компанията своя дивизия.

Той също по този начин счита, че Nvidia ще унищожи бизнес модела на Arm, който включва лицензирането на дизайни за чипове на към 500 други компании, доста от които са съперници на Nvidia.

„ Arm съставлява огромен английски триумф, само че държавното управление не прави нищо в лицето на риска компанията да бъде погълната от Nvidia. “, съобщи министърът на стопанската система в сянка Ед Милибанд от Лейбъристката партия.

„ Ако държавното управление в действителност има вяра в дейна индустриална политика, то не може да пренебрегва евентуалните последствия от това усвояване. Работните места на хиляди британци зависят от това “, добави той.

В момента държавното управление на Обединеното кралство се пробва да прокара през Народното събрание нов законопроект за национална сигурност и вложенията, който ще сътвори нов режим за обзор на бизнес транзакции, като да вземем за пример поглъщания.

Правителството обаче не е коментирало дали придобиването на Arm от Nvidia ще бъде преразгледано според новия закон, в случай че той бъде признат.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР