Очаквам проверка на този сигнал, както и конкретни действия от

...
Очаквам проверка на този сигнал, както и конкретни действия от
Коментари Харесай

Денков: МВР да провери заплашвали ли са полицаи Тагарев и свързан...

" Очаквам инспекция на този сигнал, както и съответни дейности от Министерство на вътрешните работи за цялостна и дълбока промяна, тъй че такива хора да не могат да служат в Министерство на вътрешните работи. Няма по какъв начин чиновник на реда да насочва закани към настоящ министър. Има други способи да показват тяхното противоречие с едно или друго решение и с една или друга персона ", сподели Денков при започване на съвещанието на Министерски съвет.

 

Става дума за сигнал на Групово дело “БОЕЦ ” към прокуратурата. Всъщност съгласно сигнала на сдружението полицейски чиновници са съпричастни към съветската ЧВК " Вагнер ", а заканите са били отправени по отношение на военния министър Тодор Тагарев. Посочено е и името на служителя на реда - чиновник на специфичните полицейски сили към Столична дирекция на вътрешните работи.

 

" Министерство на вътрешните работи е съществена институция във всяка една страна, вие дължите властта, силата, информацията и опциите за попречване на проблеми и намиране на решение, би трябвало да действаме самокритично, да търсим къде са проблемите в нас и едвам тогава да сочим някой на открито, който считаме, че е отговорен и да знаем, че би трябвало да носим отговорност за координацията сред институциите, а не да се опитваме да си прехвърляме отговорността една към друга ", прикани още министър-председателят. 

 

Денков разяснява и полицейското принуждение против жители на митинга против управлението на Българския футболен съюз. 

 

" Налага се още веднъж да се върна към тематиката за конфликта сред служители на реда и протестиращи. Отново желая да подчертая, че преобладаващото количество от протестиращите използваха тази опция, която имат по закон и по право да стачкуват, когато не са съгласни с решенията на избрани институции, само че измежду тях имаше провокатори, които провокираха полицията и поради това имат голяма виновност за това, което се случи. Тези провокатори би трябвало да бъдат издирени, разследвани и където би трябвало наказани. Това е обвързване на полицията, на проверяващите органи и на прокуратурата. Огромна част от служителите на реда извършиха своя дълг по този начин, както би трябвало да го създадат и могат да послужат за образец, само че и измежду тях имаше такива, които превишиха правата си, които използваха принуждение, без да е належащо, по тази причина те също би трябвало да бъдат разследвани и осъдени ", уточни Денков.

Той съобщи, че от министъра чака отчет, в който да са разказани всички подадени сигнали.

" В тези сигнали ясно да е оказано кое от лицата, които ги е провокирало, има избрана виновност, по какъв начин е открита тя и какво наказване се оаква да чака да получи. И въпреки това - по всички сигнали, свързани с принуждение от служители на реда, желая изясненост които са служителите на реда, по какъв начин са разследвани, какъв е резултатът и тези, които са надвишили пълномощията си, да бъдат уволнени от службите, защото нямат място в Министерство на вътрешните работи ", уточни министър председателят.

 

“Налага се да го кажа още веднъж, тъй като изявленията, които слушам от последните дни, ме карат да си мисля, че министерството още веднъж е тръгнало в неверна посока ", разяснява Денков.

Според него е доста значимо да се дефинира ясна и цялостна тактика и проект за предварителна защита против насилието над публицисти при сходни обстановки.

 

“Не можем да чакаме от публицистите да вървят с каски на митингите, това не е бойна зона ”, сподели още той. 

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР