Очаквам партиите да поемат публичен ангажимент да не използват по

...
Очаквам партиите да поемат публичен ангажимент да не използват по
Коментари Харесай

БАПРА: Няма спасение от троловете, профилите им трудно се различават

" Очаквам партиите да поемат обществен ангажимент да не употребяват по време на акцията платени или предизвикани коментатори в обществените медии, тъй като това е неетична и нездравословна процедура ", разяснява по БНР Камелия Димитрова, ръководител на (БАПРА) по отношение на апела на няколко информационни организации към партиите да не употребяват така наречен " " в предизборната акция.
" За „ тролове “ и потреблението им в предизборна акция приказваме в последните 10 години, те се употребяват непрестанно, в това число и компании ги употребяват, с цел да постановат отзиви и тези в общественото пространство ", уточни Димитрова.
 Руските тролове с нова атака за изборите в Съединени американски щати Руските тролове с нова атака за изборите в Съединени американски щати
Компанията Фейсбук заяви, че хора, свързани с петербургската " фабрика за тролове ", която беше част от съветската интервенция в американските...
" Ние виждаме, че това се случва в цифровата среда, само че не знаем какъв брой са „ фабриките за тролове “. Вече се вършат и доста професионално тези профили на „ тролове “ и мъчно могат да бъдат различени, само че това е цяла промишленост, в която се влагат пари и мъчно се разграничават подправените профили.
Не можем обаче да чакаме от хората да рапортуват за това. Основната отговорност за това е на политическите сили, които си разрешават за манипулират публичното мнение. Особено когато се изкривява вотът, това е опасност за демокрацията ", разяснява още Камелия Димитрова.
Тя означи, че към този момент имат етична комисия към организацията, която ще работи по разнообразни проблеми за връзките сред организация и клиент, като ще се преглеждат и подозрения за потребление на „ тролове “.
Припомняме, че през вчерашния ден 5 професионални организации в областта на медиите и връзките се оповестиха в декларация срещу потреблението на тролове в предизборната акция за парламентарния избор. 
 Полска кореспондентка разкри живота на плантация за тролове Полска кореспондентка разкри живота на плантация за тролове
Компаниите за обществени медии са подложени на все по-голям напън поради подправени сметки, написа The Guardian. Фейсбук декларира, че е деак...
Категорично разгласяваме потреблението на платени или предизвикани коментатори в обществените мрежи и онлайн медиите, известни като „ интернет тролове “, за неетична и нездравословна, се споделя в декларацията.
Те приканват политическите сили също да се ангажират с това. Призивът е и към медиите и админите на страници и групи в обществените мрежи да модерират отговорно мненията и да не позволяват език на омразата, обиди и други сходни дейности с унищожителен резултат. Авторите на деклараицята приканват политическите партии ясно да заявяват, че няма да употребяват тролове в своите акции. Те упорстват всички информационни организации, сдружения и практикуващи експерти да поддържат декларацията, а медиите да модерират отговорно мненията под материалите и да изтриват тези, които носят подправена информация, употребяват език на омразата, както и обидни и нецензурни думи. В декларацията се показва, че пандемията докара до фрапантен спад на доверието в източниците на информация и по тази причина е значимо PR експертите да се опълчват и на основаване и разпространяване на подправени вести. Тази процедура въздейства отрицателно върху обществото ни и основава тревога и неустановеност.
Документът е подсилен от Българско сдружение за връзки с обществеността (БДВО), Българска асоциация на пиар организациите (БАПРА), Асоциация на експертите по връзки в общините (АСКО), Дружество на PR експертите към Съюз на българските журналисти, Българска академична асоциация по връзки (БААК), обособени организации и експерти.
Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР