Очаквам от членовете на ВСС задълбочен дебат, да подходят професионално

...
Очаквам от членовете на ВСС задълбочен дебат, да подходят професионално
Коментари Харесай

Министър Йорданова за споровете в коалицията, началникът на НСО, позицията за РСМ и отстраняването на Гешев

Очаквам от членовете на Висш съдебен съвет изчерпателен спор, да подходят професионално и отговорно и да прегледат обективно и всестранно всички условия към настояването за преустановяване на пълномощията на основния прокурор. Това сподели министърът на правораздаването в предаването  " Денят стартира с Георги Любенов " по Българска национална телевизия. 

Разбирам, че за част от членовете на Висш съдебен съвет решението ще е мъчно, тъй като точно те избраха основния прокурор като подцениха доста ясни сигнали, че той не дава отговор на условията на Конституцията, уточни Йорданова.

Тя подсети, че с изключение на импортираното от нея искане за предварително освобождение на Иван Гешев, Висш съдебен съвет следва да прегледа сходно искане и от страна на служебния правосъден министър Янаки Стоилов.

Правосъдният министър заяви, че има вяра, че събирането на болшинство за промени в Конституцията е постижимо, тъй като в това число и в опозицията има депутати, които са виновни и знаят какви обещания са поели към гласоподавателите си и те включват правосъдна промяна.

По думите ѝ, в случай че измененията в Конституцията не минат и Висш съдебен съвет остане същия, обстановката ще е сложна. 

Аз простирам ръка към всеки един народен представител от българския парламент, в това число и към опозицията - към всеки, който желае да извърши уговорките си за правосъдна промяна. Аз като министър ще положа всички старания като министър идващия Висш правосъден съвет да има по-добър състав и да дава отговор на условията на институцията, както и да е виновен към обществото, каза Йорданова.

Министърът на правораздаването аргументира поисканата от държавното управление оставка на началника на НСО Емил Тонев със серия от случаи на несъблюдение на служебните отговорности.

Йорданова отхвърли да уточни съответни елементи, защото част от тях съдържат и класифицирана информация.

От думите ѝ стана ясно обаче, че съгласно кабинета Тонев е извършил настояването на прокуратурата да даде записи от входа на Министерски съвет без да обмисли деликатно всички последици, в това число и интернационалните задължения.

отхвърли изрично да има обязаност с усвояването на парите по Плана за възобновяване и резистентност и повдигане на ветото за начало на договарянията на Северна Македония за присъединение към Европейския съюз.

Изобщо не може да става дума за сходна обязаност. Членовете на кабинета сътрудничим доста интензивно с сътрудниците от Република Северна Македония, само че това не значи смяна на позицията на България. Тя е по този начин, както е избрана от българското Народно заседание, акцентира Йорданова.

Министърът на правораздаването съобщи, че все още на вижда знаци, които да приказват за неустойчивост на обединението.

Според нея за първи път в България сме очевидци на съдружно ръководство, което работи по в действителност либерален метод и по тази причина е обикновено да се чуват разнообразни позиции.

Разбира се, би трябвало ни време да подобрим съдружния разговор и да е по-структуриран. " Демократична България " мина през доста тествания през годините и ние сме посочили способността си да резервираме успокоение, да сме решителни и да приказваме когато би трябвало, означи още.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР