Очаквам и в бъдеще България да е най-искрен приятел. Вярвам,

...
Очаквам и в бъдеще България да е най-искрен приятел. Вярвам,
Коментари Харесай

Заев оптимист за отношенията с България и разрешаването на споровете


Очаквам и в бъдеще България да е най-искрен другар. Вярвам, че ще решим въпроса и за Гоце Делчев в границите на общата ни история, по този начин и двата народа – и македонският, и българският да бъдат горди. По този въпрос не би трябвало да има никакво подозрение. Това сподели водачът на ръководещия Социалдемократически съюз и някогашен министър председател Зоран Заев, съобщи БГНЕС.

Според него настоящето държавно управление е потвърдило, че е другарски настроено по отношение на България, за разлика от предходното, което с изключение на за разправии и проблеми със съседите не е имало потенциал за нищо друго.

“Намерихме решения на откритите въпроси, които ни трансфораха в другари със съседите ”, сподели Заев във връзка вчерашното изказване на премиера Бойко Борисов след срещата ЕС-Западни Балкани. Борисов съобщи, че “България е показала своите условия за районен съд Македония, с цел да бъде призната в Европейски Съюз и прикани районен съд Македония да не си слага невъзможни условия ”.

Според него последните изявления са провокирани от държанието на опозицията в районен съд Македония и сега е основано напрежение, което би трябвало да бъде преодоляно с разсъдък, отговорност и другарство, в духа на Договора за другарство и добросъседство.

“Очаквам и българската страна да показва другарство към нас. Народите са ни близки и другарски. Правителствата са ни близки. Всички политически субекти си сътрудничат. Убеден съм, че в бъдеще ще продължим със съдействието си. Аз съм наясно, че сме забили в историческите проблеми – 4 от тях бяха закрити – Цар Самуил, Кирил и Методий, Климент и Наум. Това е известно и всичко е наред. То е в духа на общата ни история. Вярвам, че и въпросът за Гоце Делчев ще го решем в духа на общата ни история, където двата народа и македонския, и българския да бъдат горди. По този въпрос не би трябвало да има никакво подозрение ”, акцентира Заев.

По отношение на македонския език Заев сподели, че това е действителност. “Това нещо не стартира с мен. През 1999 година Любчо Георгиевски подписа Договор с България на македонски език, според Конституцията ни. Новината е, че в този момент подписахме Договор с моя и този на Бойко Борисов автограф и на македонски. Те не отхвърлят това. Съвременна европейска страна и държавно управление не може да отхвърлят еднаквост. Нашата еднаквост е нашата персонална карта в Организация на обединените нации и това е прието от целия свят “, сподели още Зоран Заев.
На въпроса дали е разговарял с Бойко Борисов след вчерашното му изказване той сподели следното: „ Не е моя работа да повеждам диспути и да се обаждам. Това е работа на външните министри. Те са в непрекъсната връзка и си сътрудничат ”, акцентира водачът на СДСМ Зоран Заев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР