Очаквам ЕС да докаже, че е съюз, основан на правила,

...
Очаквам ЕС да докаже, че е съюз, основан на правила,
Коментари Харесай

Президентът пред дипломати: ЕС да докаже, че е съюз, основан на правила. Не може повече България и Румъния да бъдат извън Шенген

Очаквам Европейски Съюз да потвърди, че е съюз, учреден на правила, и че не може повече България и Румъния да бъдат отвън пълноправното Шенгенско пространство, в случай, че са изпълнили всички нужни критерии и условия. Това съобщи президентът Румен Радев по време на обичайния банкет за ръководителите на дипломатическите задачи, упълномощени в България. Държавният глава бе хазаин на събитието, което се проведе  довечера в Националния исторически музей.

 

В словото си пред дипломатите президентът открои провокациите през последната година, създали света по-непредсказуем и обезпокоителен. Държавният глава даде образец с войната на Русия против Украйна, която всеки ден носи стотици човешки жертви и опустошения, както и споровете в Близкия Изток и в редица други горещи точки по света, предизвикващи неустойчивост и деструктивност. Президентът напомни и за естествените бедствия, които белязаха миналата година, като напомни проявената от България съпричастност и взаимност с оказаната на Турция помощ с готови екипи и съоръжение още в първите часове след опустошителното земетресение в югоизточната ни съседка.

 

По думите на президента България следва да взе участие интензивно в процеса на разработване на общите позиции в Европейски Съюз, НАТО и Организация на обединените нации. „ Нашият принос е изключително значим в процесите на разговор за нужната промяна на Европейски Съюз към по-активна геополитическа роля и стратегическа самостоятелност “, акцентира президентът.

 

Президентът посочи и работата по реализацията на плановете в енергийната, транспортната и цифровата съгласуваност със прилежащите на България страни Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, като даде образец с газовите интерконектори с Гърция и Сърбия, споразуменията за достъп до терминалите за полутечен газ и газопреносните системи на Гърция и Турция, меморандумите за петролопровода „ Александруполис–Бургас “, откритите нови линии на контролно-пропускателните пунктове с Турция. „ Това са вложения в сигурността, стабилността и просперитета на нашия район “, уточни Румен Радев и изрази упованието си българското държавно управление да бъде още по-активно в работата си за подписването на меморандумите, които остави служебното държавно управление за трети мост сред България и Румъния над река Дунав и за взаимно ръководство на северни гръцки пристанища. Държавният глава напомни дейните старания на служебното държавно управление и за реализацията на стратегически значимия за района Коридор №8, който бе включен в обсега на европейския транспортен кулоар „ Западни Балкани – Източно Средиземноморие “, като изрази признателност за поддръжката на Италия в тази тенденция.

 

„ България постоянно е била и ще бъде най-силният покровител на европейската интеграция на страните от Западните Балкани “, съобщи президентът и акцентира, че процесът би трябвало да бъде учреден на спазването на европейските полезности и правилата на добросъседство и другарство. По думите на президента България поддържа всяка страна в нейните старания за промени – от стопанската система, до спазването на човешките права.

 

Румен Радев напомни и присъединяване на страната ни за първи път със личен павилион на международния конгрес за климата COP28 в Дубай. На открития от българския президент павилион редица представители на страни от целия свят имаха опция да се срещнат с софтуерните решения и сполучливите екологични модели, които България показва,  отчитайки нуждата от гарантиране на обективен преход и фокус върху индивида в устрема към климатична индиферентност.

 

Румен Радев изрече благодарност към дипломатите за техните препоръки и поддръжка за разнообразни потребни начинания в страната ни, за помощта им България да има положителен образ на открито, за съдействието в привличането на задгранични вложения и увеличение на българския експорт. Президентът акцентира, че президентската институция остава отворена за градивен и потребен разговор и се обърна с думи на признателност за поддръжката към българските общности в чужбина, както и за поддръжката към самодейностите за съхраняването на българската просвета и еднаквост зад граница.

Приветствие от името на дипломатическия корпус насочи посланикът на Ливанската република у нас Туфик Жабер, който посочи приятелското отношение на българския народ и вероятностите за ползотворния разговор сред България и нейните сътрудници.

На приема участваха вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и заместник-председателят на Народното събрание Андрей Чорбанов. Президентът Румен Радев бе придружаван от своята брачна половинка Десислава Радева.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР