Очаквам до края на 2018 г. да започне реалното строителство

...
Очаквам до края на 2018 г. да започне реалното строителство
Коментари Харесай

Фандъкова: Очаквам до края на 2018 г. да започне реалното строителство на дъгата от ж.к. „Младост“

Очаквам до края на 2018 година да стартира действителното строителство на дъгата от ж.к. „ Младост “ до автомагистрала „ Тракия “. Това сподели пред публицисти кметът на София Йорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва междинното си... към профила на инспекцията на източната дъга на Софийския околовръстен път.

„ За този сектор единствено можем да сме признателни, тъй като тези големи вложения, които се направиха в последните години от страна на страната в западната дъга, в северна скоростна дъга, в този момент тук при реконструкцията на сектора от източната дъга и бъдещите два от южната дъга, са една от най-важните ограничения за възстановяване на чистотата на въздуха. Всеки знае, че откакто се отвори южната дъга, огромна част от колите не минават към този момент в центъра. Същото е със западната дъга, тъй че тук мога единствено да благодаря “, разяснява Фандъкова.

По думите задължението, който са поели дружно с АПИ пред жителите от Казичене, е да се направи подлез. „ Имаме и още една задача за реконструкцията на моста на южната дъга при кв. „ Бояна “, с господин Дончо Атанасов се разбрахме, че Столична община ще го поеме, а АПИ ще поеме подлеза на Казичене. Правим всичко допустимо и работим дружно по завършването на проектирането, отчужденията по отношение на новите сектори. Имаме цялостната поддръжка на господин Борисов, на министъра на районното развиване за старта на дъгата от ж.к. „ Младост “ до автомагистрала „ Тракия “. Там приключихме с проектирането, приготвят се процедурите за избор на реализатор от страна на АПИ. Очаквам и се надявам до края на идната година да стартира действителното строителство “, добави Фандъкова. Според нея това е доста значим сектор, защото стават тапи там.

„ Вече сме на финала и на плана за най-тежкия сектор от „ Бъкстон “ до автомагистрала „ Люлин “. Там има тунелно прекосяване, естакади, доста отчуждения, само че там също работим непрестанно. Всяка седмица с инж. Дончо Атанасов имаме оперативки, докладваме на министър Нанков, тъй че да можем да вървим и да работим дружно, с цел да решим този извънредно значим за София въпрос “, сподели още Йорданка Фандъкова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР