Очаквам, че през юли подвариантът BA.5 на Омикрон ще доминира

...
Очаквам, че през юли подвариантът BA.5 на Омикрон ще доминира
Коментари Харесай

Проф. Тодор Кантарджиев: Подвариантът ВА.5 е 30 пъти по-заразен от варианта от Ухан и преминава по-бързо

Очаквам, че през юли подвариантът BA.5 на Омикрон ще господства в България. Хубавото е, че доста по-лесно минава болестта. Това сподели съветникът на Столичната община по здравните въпроси проф. Тодор Кантарджиев в предаването „ Тази събота " по бТВ.

По думите КОВИД-19 се привнася у нас от европейските летища и пътешестване в чужбина. Особено почиващите в Гърция би трябвало да са доста внимателни и да заобикалят контактите си при завръщане у нас в продължение на няколко дни, прикани той.

Подвариантът ВА.5 е 30 пъти по-заразен от разновидността от Ухан и минава по-бързо.

Според него, в случай че вълната се развие бързо, е целесъобразно хората да си създадат четвърта доза. „ ВА.5 е генетично по-различен и с цел да бъдем задоволително защитени, е необходим бустер. При реимунизации си повишаваш имунитета за няколко месеца ", разясни той. Вторият бустер може да бъде подложен 4-5 месеца след първия, посочи проф. Кантарджиев.

Той съобщи, че една от компаниите производители на ваксини е докладвала, че има подготвеност през есента да даде комбинирана ваксина против уханския вид и новите подварианти.

Проф. Кантарджиев акцентира, че проветряването на пространствата е от изключителна значимост. В столицата шефовете на лечебни заведения в София към този момент са взели ограничения и изискват носенето на маски, сподели още той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР