Очаквам България да бъде следващата държава във фокуса на Европейския

...
Очаквам България да бъде следващата държава във фокуса на Европейския
Коментари Харесай

Елена Йончева: В Европейския парламент след Полша идва ред и на България |

Очаквам България да бъде идната страна във фокуса на Европейския парламент (ЕП), след дебатите за Полша. В тях болшинството от евродепутатите осъдиха решението на Конституционния съд във Варшава, с което се дава преимущество на националното законодателство пред част от европейските контракти. В четвъртък Екологичен потенциал гласоподава резолюция, с която се упорства Европейската комисия и Съветът да не утвърждават Плана за възобновяване и резистентност на Полша, както и да не се отпускат европейски средства на Варшава, до момента в който не се реализира правосъдна промяна. 

Това сподели Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, в изявление за предаването „ Денят с Веселин Дремджиев “.

За разлика от властническия режим в Полша, ръководството на Бойко Борисов дълго време не беше забелязвано в Брюксел, тъй като той си служеше с други способи. Не променяше законодателството, а назначаваше свои хора, заплашваше, изнудваше и купуваше, разяснява тя. След резолюцията на Екологичен потенциал за обстановката в България от октомври м.г., на която аз бях основател, обаче, отношението на Европейски Съюз стартира постепенно да се трансформира. Оттогава България е под наблюдаване и на мониторинговата група за народна власт. В края на септември тази година европейски депутати от групата бяха на специфична задача в София и аз убедих сътрудниците с съответни обстоятелства за нарушаването на върховенството на закона, сподели още тя. Те питаха освен за безотчетността на основния прокурор, само че и за свободата на медиите, за битката с корупцията, показа Елена Йончева. Тя напомни, че поради корупция България губи годишно към 11 милиарда евро, по оценки на европейски специалисти. Групата ще напише отчет, който най-вероятно ще стане основа на нова резолюция на Екологичен потенциал. 

В момента е в ход процедура, която би следвало да принуди Европейската комисия да задейства най-новия инструмент, който обвързва европейското финансиране с върховенството на закона. Механизмът, който разрешава това, е в действие от началото на годината, само че още не е употребен. Група евродепутати, измежду които е и Елена Йончева, инициира правосъдно дело за бездействието на Европейската комисия. Председателят на Екологичен потенциал Давид Сасоли разпореди на правните органи на Народното събрание да го приготвят. 



Помолена да разяснява позицията на Корнелия Нинова и управлението на Българска социалистическа партия за така наречен зелен документ, Елена Йончева сподели, че това не е първият път, в който партията е водена надалеч от европейската левица, по-близо до националистически и популистки обединения. Показателно е, че на най-големия конгрес на левите партии в Европа в Берлин преди няколко месеца, на който социалистите и социалдемократите показаха визията си за бъдещето, ръководителят на Българска социалистическа партия не участва. Ръководството на Българска социалистическа партия отпред с Корнелия Нинова се разгласи срещу заповедта на министъра на опазването на здравето Стойчо Кацаров, с която се вкарва потреблението на зелен документ в България. Това към този момент е процедура допълнително от половината страни от Европейски Съюз, което разрешава да се отстранен рестриктивните мерки поради COVID-19 и да не се стига до цялостен локдаун за бизнеса, семействата и учебните заведения. 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР