Очаквахме добър зимен сезон предвид ситуацията, но след тези рестрикции

...
Очаквахме добър зимен сезон предвид ситуацията, но след тези рестрикции
Коментари Харесай

Зимните курорти - между надежда за добър сезон и отчаяние да загубят туристи и персонал

Очаквахме добър зимен сезон поради обстановката, само че след тези рестрикции към този момент не знаем по какъв начин ще е. Така може да се обобщят реакциите на представителите на туризма в трите зимни курорта, които чакат втори сезон в изискванията на пандемия и доста незнайни. Чувстват се притиснати до стената след въвеждането на зеления документ, гневни са, че би трябвало да тестват клиентите си и да ги ревизират, не могат да насилят личния състав, който не желае, да се имунизира.

Дори до началото на ски сезона следващата вълна да бъде овладяна, остават високите сметки за ток, поскъпналите храни, нарасналите заплати, с цел да бъде арестуван личният състав и цените, на които са продали почивки преди две години, само че по които ще посрещат задграничните посетители в този момент. Евентуално.

Заразата не върви с паспорт

Туроператорите, които не можаха да работят през предишния зимен сезон, в този момент са доста дейни в поръчките си и в случай че и 30% от интереса все още се реализира зимата, то това ще е огромен триумф. Очаква се мощен сезон, главно още веднъж с български туристи и такива от прилежащите страни, а има към този момент индикации и за начало на чартърните стратегии от Англия и Ирландия. Ще има нови сектори от пистите с апаратура за неестествен сняг, поправя се инфраструктурата в курорта, въжен превоз картите се декларират и получават към този момент безконтактно, прави се план за населено място с минерални басейни навън и закрито в съседство.

Така е изглеждал идният зимен сезон през очите на Мариян Беляков, изп. шеф на " Пампорово " АД. Но допреди да бъде издадена последната заповед на здравния министър.

Интересът и растежът, който виждаме като наклонност най-вероятно ще се загуби поради наредбите на държавните институции, счита той след прочитането на заповедта. " Защото какъв брой хора ще желаят на всяко второ влизане в заведение и здание да си вършат проби на открито и да си ги заплащат всякога, какъв брой?! Като прибавим и броя на хората, които отхвърлят да се имунизират. Как да задължиш всичките си чиновници да се имунизират? Не можеш. Тоест, в този случай нямаш право да работиш. Къде го има това?! ", набира скорост гневът на Беляков.

Заразата не върви с паспорт и документ.
 Мариян Беляков
Казва, че не споделя мнението на управляващите, че поради ниския % имунизирани българи задграничните туристи ще отбягват България. Оценката му е, че решенията досега за справяне с вируса, който той самият е изкарал тежко, само че също е и имунизиран, са били верни. Не съм експерт по ограниченията против COVID-19, само че трябваше да бъдем събрани всички браншове, всеки да си каже мнението, да се огледа освен от здравна позиция, а от всевъзможен различен аспект. Защото още по-лошата рецесия е бизнесите да банкрутират и хората да излязат на улицата с бухалките и с дърветата в ръце, тъй като натам ни тикат, изяснява той.
Посочва, че не схваща за какво се вършат срещи с бизнеса откакто резултатът са заповеди, които нямат общо с обсъжданото. Прогнозата му е, че настоящата заповед ще докара до банкрут куп предприятия и голяма част от бранша, което предстоящо дефинира като недопустимо.

" Всички старания, които поставяме да се възстановим, биват тотално разрушени от сходен ход ", заключава Беляков.

Според него най-проблемната част от новите ограничения е частта с контрола върху клиентите.

Ние не сме РЗИ, държавен орган, полиция, болница, та да тестваме, имунизираме, продаваме и подаряваме проби пред вратите на заведенията, хотелите и други институции, в които се чудим по какъв начин да спасим работните места, бизнеса и да плащаме заемите си, а в този момент и това, възмущава се той.

Ако задачата е всички да банкрутираме, дано да се продълажав в същия дух.
 Мариян Беляков

Посочва, че с доста старания предният зимен сезон е бил избавен, с помощта на което бизнесът е съумял да си заплаща заемите. Сега в допълнение на нарасналите цени, измежду които и тези на тока, се прибавят здравните рестрикции. " Загубихме и личен състав, и пари, и клиенти, и позиции, които сме градили 15 година обратно ", споделя той.

Не могат да се дават образци с пет западни страни, а също така там на бизнеса се оказва помощ с 60% от оборота и с толкоз от заплатите, добавя Беляков. Според него схемата 60/40 в настоящия й тип вкарва компаниите в загуби. " Тоест, не получаваш държавни помощи или обезщетение, няма работещи стратегии, а в този момент те принуждават да бъдеш лаборатория, болница, държавен проверяващ орган и не знам още какво ", заключава той.

Шефе, търси си различен

С казуса " аз съм имунизиран, само че не мога да задължа личния състав " се сблъскват и мениджъри в Банско. Малин Бистрин, ръководител на Съюза на туристическия бизнес споделя пред " Дневник ", че с сътрудниците му са в неразбиране и към този момент не знаят какво да чакат от сезона. Допреди дни са планували да е по-добър от миналогодишния, още веднъж с превес на българските туристи, само че също и с посетители от прилежащите страни, а към този момент почнали запитвания и от Израел. Картината се очертавала към една трета да са чужденци.

" Вече не знам какво да чакаме, ние самите сме в неразбиране, заповедите идват от през днешния ден за на следващия ден ", споделя Бистрин. С сътрудниците му се усещат в " ролята на бухалка ", в случай че би трябвало да притискат личния състав да се имунизира до момента в който не виждат това да е условие към държавната администрация. Разсъждават, че по този метод лишават правото на труд на редица хора, в случай че те не желаят да се имунизират. А в допълнение в бранша има " апетит за личен състав ".

" И какво да създадем ние? Аз съм имунизиран, само че има личен състав, който споделя: Шефе, търси си хора ", разказва обстановката Бистрин. Дава образец с бизнеси, които не страдат от сходни ограничавания. " Представете си завод с 500 шивачки, тях не ги задължават да се имунизират ".

Призовава страната да даде образец и то не с томболи, бонуси и награди, а като се имунизират държавните чиновници. " Държавната администрация има право да се труди без да е имунизирана, а ние нямаме право ", дава образец той.

Ако задачата е всички да банкрутираме, дано да се продълажав в същия дух.
 Мариян Беляков

Допълва, че личният състав няма право да борави с персонални данни, т.е. да желае персонални карти на клиентите, с цел да сверява данните с тези от документите.

Всички тези неразбираеми мощно ни тормозят и не знаем по какъв начин ще работим. А в същото време се опитваме и да оправим един сезон, добавя Бистрин. Към проблемите на собствен ред прибавя повишаването на редица артикули, а също и на тока при контракти, сключвани с дълъг небосвод. В същото време признава, че го има детайла на отлив на чужденци поради това, че в България имунизирани са доста малко хора.

Не знаем кое е вярното, само че ние сме мощно осакатени, заключава той.

Евентуални туристи по цени отпреди 2 години

Маргарит Цонев, управител на хотел " Ела " в Боровец и член на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, се пробва да гледа по-спокойно на нещата с вярата, че до момента в който почне зимният сезон новите ограничавания ще са отпаднали. Смята, че България сама се е " сложила неприятно на туристическата карта " поради дребния % имунизации. Това основава действителни компликации да се работи с външни пазари, " в случай че изобщо решат да работят ".

Извън това споделя, че има положителни записвания за зимата освен от българи, само че към този момент е под въпрос дали ще може да се разчита на главните пазари - туристите от Англия и Ирландия. Това ще зависи от обстановката тук и решението на техните здравни управляващи. Ако техните управляващи преценяват, че в България е рисково място, чартъри няма да има и това е, изяснява Цонев.

Такъв сюжет е доста неприятен за бизнеса, който няколко месеца не е работил поради затваряния, а и много резервации за всеобщи събития - сватби, фамилни тържества, са били отменяни в " крилата " на сезона. Обичайно напролет и есента хотелите са домакини и на семинари, фестивали, тиймбилдинги. " А в този момент просто няма нищо ", показва той. Това обаче не анулира непрекъснатите разноски за това хотелът да работи.

" И в този момент да дойдете всички системи работят, топло е, все едно е цялостно с туристи ", дава образец той. Към сметката прибавя и това, че резервациите на чужденци са направени преди 2 години и в този момент просто са пренесени за този сезон. Само че цените отпреди две години нямат нищо общо с днешните - на продуктите, на тока, а също така тогава е нямало разноски за стерилизация. Разказва, че през предишния сезон, който мина под знака на българските туристи, те са се прибирали по няколко пъти даже, а е имало и работещи хоум офис от там, само че това са по-скоро единични случаи. Все отново визитите през уикенда няма по какъв начин да компенсират другите туристи.

За Цонев добър сезон, какъвто към момента се надява да има, значи да може да генерира запас, с който хотелът да издържи, в случай че напролет още веднъж се наложат ограничавания. " Като има подобен буфер, съумяваме да задържим хората ", изяснява мениджърът като показва, че над 50% от разноските са за заплати.

Колкото повече спадат приходите, толкоз повече спада качеството. Готвачи стават тираджии, а готвач не се става за два дни.
 Маргарит Цонев

При това не намира метод да убеди хората да се имунизират, въпреки самият той да е преболедувал и имунизиран. " Ситуацията е патова. Ние сме запазили личния състав с цената на всичко ", разказва той усложнението си.

Оценката му е, че обстановката е " доста изтървана " от здравните управляващи. Смята, че едно 14-дневно затваряне на всички е щяло да понижи натиска над здравната система.

Разказва, че няма нищо комплицирано в контрола на посетителите, който до момента е юридически от пиколото с термометър, в този момент ще бъде с инспекция на кюар кодовете.

За личния състав, който е имунизиран като дял колкото и като цяло българите, остава да се вършат проби и да се надява, че ще узрее самичък за имунизиране.

Цонев счита, че в случай че изцяло имунизираните българи останат толкоз малко колкото са сега, това внезапно ще затвори вратите за задгранични туристи.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР