Очаквахме 45 Народно събрание да започне със заявки от страна

...
Очаквахме 45 Народно събрание да започне със заявки от страна
Коментари Харесай

Борис Ячев: Законодателните идеи на „Има такъв народ са старите предложения на ДПС

Очаквахме 45 Народно заседание да стартира със поръчки от страна на водачите на партиите за превъзмогване на здравната рецесия от Коронавирус 19, за подкрепяне на бизнеса и развиване на стопанската система, за увеличение на обществената помощ, изключително към най-уязвимата част от българските жители – децата и възрастните хора. Вместо това чухме изказвания в две тоналности – реваншизъм и незабавна промяна на изборното законодателство, промяна, която да даде опция на партиите в настоящия парламент да завоюват служебна победа при едни последващи избори “. Това съобщи зам.-председателят на НФСБ Борис Ячев в предаването " Денят он еър " по Bulgaria on air.

По думите му три от най-важните законодателни оферти на „ ИТН “ в действителност са остарели оферти на Движение за права и свободи, които придвижването не е съумяло да осъществя в предходните Парламенти. Борис Ячев уточни първото - увеличение на секциите за гласоподаване в чужбина.

„ Да напомним, че и в този момент няма ограничаване за секциите в Европейски Съюз. По наше предложение, на патриотичните партии бяха лимитирани до 35 секциите в страни, отвън Европейски Съюз. Повече от ясно е, че приказваме за Турция, където е държавна политика да се намесват интензивно в изборния развой в посока на мощен избор в интерес на една етническа партия – точно Движение за права и свободи “, акцентира зам.-председателят на НФСБ.

Той напомни, че за другата законодателна концепция на Има Такъв Народ – видеонаблюдението, Комисията за отбрана на персоналните данни към този момент е декларирала позиция „ срещу “. „ От НФСБ изрично декларирахме още в предходни диспути, че сме срещу, защото видеонаблюдението в смесените региони е сигурен метод да бъде извършен надзор върху вота от страна на Движение за права и свободи “, акцентира Ячев.

Относно гласуването по пощата зам.-председателят на НФСБ подсети, че общото мнение, „ даже и на тези, които в този момент се упражняват в тази посока, е, че положението на пощенските услуги на този стадий у нас е такова, че мъчно би могъл да бъде проведен този развой “.

„ Сега с поддръжката на една нова групировка, събрала мощен протестен избор, старите оферти на Движение за права и свободи ще бъдат осъществени “, предвижда Борис Ячев. Но акцентира: „ Може би някой си мисли, че посредством разширение на секциите в чужбина, посредством въвеждане на видеонаблюдението ще си обезпечи комфорт. Истината е, че това ще вдигне % на гласовете в Турция за Движение за права и свободи и най-вероятно на идващите избори тя ще измести втората или трета политическа мощ сега.

Според Борис Ячев, думата, която изрично стои пред политическите партии в Парламента в идващите месеци е отговорност. „ ГЕРБ са длъжни да предложат мощен кабинет. Ако той не бъде подсилен, водачът на „ ИТН “ би трябвало да поеме тази отговорност. Вече се чу, че се подават специалисти от страна на Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, „ Демократична България “ и той да поеме отговорност за тези хора, въпреки да не ги познава, и да сформира държавно управление. Това ще е виновното държание. Само, че едва ли ще се случи “.

„ От това, което чухме от всички партии като поръчка за работа в 45 Народно събрание остави усещането, че бягат от отговорност - всички говореха за пай небосвод, за незабавни промени на изборното законодателство с наклонността, че се отива към последващи бързи избори “, заключи Борис Ячев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР