Очаквах, че ще има известно време преди да бъде оповестен

...
Очаквах, че ще има известно време преди да бъде оповестен
Коментари Харесай

8-те джуджета си имат главен прокурор, поредно падение, нова схема за овладяване. Реакциите за Сарафов

Очаквах, че ще има известно време преди да бъде оповестен и осъществен този избор по няколко аргументи.

Това каза пред публицисти в Народното събрание министърът на правораздаването Атанас Славов в коментар на избора на Борислав Сарафов за краткотрайно изпълняващ длъжността основен прокурор.

Този доста бърз избор значително е бил лишен от задоволителна гласност и обосновка, счита министърът.

Той напомни, че членове на Висшия правосъден съвет считат, че Пленумът би трябвало да е органът, който избира, а не колегията, " без да разясня дали това е противоречиво или несъмнено ".

Според Славов преди да се мине към избора е било значимо да се създаде профил на претендента, който в оптималната степен да подхожда на правилата и условията, заложени в Закона за правосъдната власт. Както и да се види заявката на претендента. 

" Доколкото разбирам Сарафов афишира курс към промени, към прекъсване на злоупотребите с власт от страна на прокуратурата, само че доста е значимо този избор да не е краят на почналата промяна в прокуратурата, да е единствено началото, тъй като ние няма да се откажем от конституционните промени, няма да се откажем от правосъдните промени в Закона за правосъдната власт ", сподели още министърът, представен от Българска телеграфна агенция. 

Както разгласих и преди няколко дни, Висш съдебен съвет ще организира особено съвещание, на което цялата тематика и проблематика на натиска, на въздействието, на зависимостите в прокуратурата и изобщо в правосъдната власт, ще бъдат сложени на масата, напомни Славов.

" Спомняме си проблема „ Осемте джуджета “ и доста други сходни ", добави той. В " Осемте джуджета " беше забъркано и името на Сарафов с последните разкази на някогашната брачна половинка на Петьо Петров - Еврото, Любена.

Славов добави и че е получил искане от Антикорупционния фонд проблема " Осемте джуджета "  да бъде прегледан във Висш съдебен съвет и ще го сложи. 

Министърът разяснява, че чака всевъзможни опити за политическо или олигархично въздействие в прокуратурата, и изобщо в правосъдната власт, да бъдат осветени и прекъснати.

" Предстои да забележим дали Сарафов ще е началото на тази смяна или ще е продължение на досегашни практики ", добави Славов.

Той разяснява и друга поръчка на времения основен прокурор, че ще има проверка и във връзка с желаните имунитети.  

" Както внасянията на настояванията, по този начин и тяхното евакуиране, би трябвало да е функционалност на професионална и самостоятелна преценка. Не е моя работа да споделям кой какви претенции да внася или да изтегля. Надявам се новото управление на прокуратурата да има тази самостоятелна професионална преценка ", сподели единствено.

Министърът посочи, че изборът може да се апелира единствено от други претенденти, които са били в процедурата, само че " такива не са ми известни ".
Лена Бориславова: Поредното проваляне на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет
" Замяната на Гешев със Сарафов е следващото проваляне на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет. Именно заради тази причина е нужна същинска правосъдна промяна,а не замяна. Затова ПП-ДБ ще се борим в Народното събрание. "

Това беше първата остра реакция във фейсбук на Лена Бориславова от Политическа партия на новината за Сарафов.
" Правосъдие за всеки ": Нова скица за преодоляване на поста " основен прокурор "
" Явно е, че се прави нова скица за преодоляване на тази служба за един очевидно дълъг „ краткотраен интервал “, а след това и непрекъснато, според от конституционните промени, които предстоят. "

Това написа в специфична позиция от " Правосъдие за всеки ".

И още:

" Очевидно е, че Борислав Сарафов изигра съществена роля в процеса по събаряне на Иван Гешев от поста му, както е и явно, че дълги години той бе безгласен регистратор на събитията в прокуратурата, на нейното изборно деяние и безучастие, на осъществяването на поръчки  и „ навлизането на политиката в нея “, както той самичък се изрази в острите офанзиви против към този момент някогашния си шеф. Остана и сериозна сянка на подозрение е, че точно Сарафов извърши политическа поръчка по подготовката за свалянето на основния прокурор от поста му и се е свързвал с ръководители на апелативни прокуратури в страната, с цел да търси тяхното подпомагане за вътрешен прелом в прокуратурата. "

От самодейността призоват още веднъж да се отстрани изобщо длъжността основен прокурор, която служела за политическа приложимост от ден на ден, а Висш съдебен съвет да се реформира радикално като се намали парламентарната /политическата/ квота в състава му и има нови критерии за избора на неговите членове, както  и възможното му делене на два съвета – Прокурорски и Съдебен.

От " Правосъдие за всеки " още веднъж декларират, че този Висш съдебен съвет не би трябвало да избира нов основен прокурор.

Призовават " днешният избор на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността основен прокурор да бъде обжалван пред Върховен административен съд и да се изиска неотложно прекъсване на позволеното авансово осъществяване на решението на ПК на Висш съдебен съвет ".

" Да се удължи с смяна в Закон за съдебната власт едноседмичният период, в който Висш съдебен съвет следва да открие процедурата за избор на основен прокурор ", се желае още в позицията.

Конституционните промени в глава „ Съдебна власт “ да бъдат импортирани като планове и процедурата за разглеждането им да стартира незабавно след приключването на открития едномесечен период, като първо гласоподаване мине до края на юли, преди парламентарната почивка.

От „ Правосъдие за всеки “ афишират, че " при потребност ще свикаме всеобщ митинг против опитите за замяна на играчи със сходни „ качества “ и функционалности “ в прокуратурата вместо радикална смяна! "

Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд беше сбит в коментара си за новия избор.


Слави Трифонов: Христо Иванов - Снежанка в ръцете на " Осемте джуджета "
Не закъсня и обичайният коментар във фейсбук на водача на Има Такъв Народ Слави Трифонов, както постоянно ориентиран към ПП-ДБ, без значение от тематиката.

" И каква стана тя?!

Сега Сарафов е основен прокурор.

И какво се промени?

Вие от " Продължаваме промяната " и " Демократична България " сте огромни лавандули.

Бяхте употребявани, с цел да изперете Бойко Борисов и да премахнете главната опасност против него.

Вярно, в този момент имате власт, само че Бойко Борисов може да ви я вземе, когато си изиска.

И в този момент той ще ви изнудва, ще ви заплашва и ще ви смъкна, когато самичък си реши.

Тоест, той ви използва, както си пожела!

И вие в неговите очи доказахте, че сте безспорни дилетанти.

Щеше да ми е доста занимателно, в случай че не беше тъжно.

Я ми кажете кой в този момент направи услуга на мафията?

Вие, бе, да - вие!

Трябва да работите нещо друго.

А Христо Иванов се оказа Снежанка в ръцете на „ Осемте джуджета “.

Това несъмнено е филм за възрастни. "

В обществените мрежи неведнъж консуматори припомняха обвързването на Сарафов със схемата  " Осемте джуджета " и близостта до Петьо Петров-Еврото.  " Осемте джуджета " си има основен прокурор - постоянно повтарян коментар на днешния избор.



Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР