Очаква се зимата да е по-скъпа за тези, които се отопляват на нафта. Но потребителите на отопление с природен газ най-накрая ще получат почивка.

...
След няколко години на рязко нарастване на разходите за отопление
Коментари Харесай

След няколко години на рязко нарастване на разходите за отопление през зимата, милиони американци се очаква най-накрая да получат малко облекчение през идващия сезон - ако отопляват домовете си с природен газ, т.е.

Отоплението с природен газ, което се използва от малко под половината домове в САЩ, се очаква да струва средно $726 тази зима, което е спад от 7,8% спрямо миналата година, според оценка, публикувана в сряда от Националната асоциация на директорите за енергийна помощ.

Но тези, които използват нафта за домашно отопление, вероятно ще бъдат измамени отново. Очаква се цената да скочи до средно 2275 долара, което е с 8,7% повече от миналата година, тъй като цените на петрола се повишават отчасти поради неотдавнашните решения на Русия и Саудитска Арабия да намалят производството на петрол. Само 4,1% от домакинствата използват нафта за домашно отопление, главно в североизточната част на страната.

„Това е първата година, в която много семейства ще получат почивка“, каза Марк Улф, изпълнителен директор на асоциацията, имайки предвид прогнозирания спад в разходите за отопление с природен газ. Въпреки това, „ако сте в Нова Англия, това е страшно. Това ще бъде още една скъпа година за семействата, използващи отоплително масло.“

Очаква се отоплението с пропан да струва средно 1538 долара, което е 4,2% повече от миналия сезон. Електричеството, което е вторият най-разпространен източник на топлина, се очаква да струва средно $1374, което е ръст от 1,2%.

Федералната администрация за енергийна информация се очаква да публикува своите прогнози за разходите за отопление през зимата следващия месец.

Отоплението на дома все още е скъпо

Американците се подготвят за зимния отоплителен сезон, точно когато растящите цени на газа обтегнаха финансите им.

Дори с прогнозирания спад в разходите за отопление с природен газ, семействата все още харчат много повече, отколкото през зимата на 2020-2021 г., когато това им струваше средно само $573 за сезон, според асоциацията.

Тези, които използват отоплително масло, видяха как разходите им експлодират от онази зима, когато плащаха средно само 1212 долара. Отоплението с пропан и електричество струваше съответно $1162 и $1180 през зимата на 2020-2021 г.

„В обозримо бъдеще домашната енергия ще бъде скъпа“, каза Улф. „Не виждаме цените, които видяхме преди три или четири години.“

Очаква се по-малко държавна помощ

Нещо повече, не се очаква Конгресът да продължи да предоставя значителни увеличения на финансирането за Програмата за енергийна помощ за жилища с ниски доходи, която имаше през последните години, каза Улф.

И Камарата на представителите, и Сенатът, които все още не са се съгласили да финансират федералното правителство за следващата фискална година, предложиха да бъдат отпуснати около 4 милиарда долара за програмата за защитна мрежа. Но законодателите бяха предоставили 6 милиарда долара тази година и около 8,4 милиарда долара през предходната фискална година, за да помогнат на американците да се справят с растящите цени на енергията.

Намалението може да означава, че ще бъдат обслужени 1 милион семейства по-малко, каза Улф, който е загрижен, че разпределението може да бъде намалено още повече.

И това ще дойде във време, когато молбите за помощ от LIHEAP са се увеличили както за помощ за отопление, така и за охлаждане.

„Част от проблема е, че сме под натиск да изпълняваме целогодишни програми заради лятото и няма достатъчно пари“, каза Улф.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР