Очаква се заседание на Областния оперативен щаб за грип и

...
Очаква се заседание на Областния оперативен щаб за грип и
Коментари Харесай

Свикват щаба за борба с грипната епидемия в Пловдив, решават за мерки и ваканция на учениците

Очаква се съвещание на Областния действен щаб за грип и ОРЗ в  Пловдив  по отношение на достигналата епидемиологични стойности заболеваемост в региона. Това заяви доктор Таня Учорджиева-Грозева, шеф на отдел " Противоепидемичен надзор " в Регионалната здравна ревизия. В щаба другите експерти от институциите ще дават настоящи данни и ще бъде разисквано какви ограничения да се набележат. 

Грипната почивка на децата  е една част от тези ограничения, само че на този стадий тя не се постанова, защото отсъствията на децата са едвам 16%, а на педагогическия личен състав е близо 7%. Ежедневно от РЗИ изискват информация от РУО за заболеваемостта в учебните заведения. 

Областният шеф заяви, че съвещанието на щаба най-вероятно ще бъде в петък, или най-късно до понеделник. 

" Много е значимо да получим резултатите от пробите за грип, които през днешния ден изпратихме в София. Надяваме се най-късно в понеделник да имаме изясненост във връзка с циркулацията на  грипния вирус,  това ни е доста значимо ", сподели доктор Таня Учорджиева-Грозева. 

Тя повтори, че във връзка с заболеваемостта сме в епидемиологични стойности, но във връзка с останалите фактори, от които зависят мерките, които подхващаме, към момента сме в едно обикновено за сезона равнище. До момента разполагаме единствено с две потвърдени проби за  грип А  - едната от месец ноември, другата от края на декември. 

Обявяването на грипна зараза ще бъде на база на високите равнища на  заболелите от ОРЗ, което е в епидемиологични стойности, само че това би трябвало да бъде подкрепено и от грипните проби, с цел да може да се каже, че е грипна епидемията, разясни експертът.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР