Очаква се военната прокуратура да поиска постоянен арест за петима

...
Очаква се военната прокуратура да поиска постоянен арест за петима
Коментари Харесай

Лидерът на задържаната група шпиони бил обучаван в ГРУ в Москва

Очаква се военната прокуратура да изиска непрекъснат арест за петима от групата за шпионаж в интерес на Русия, разрушена преди няколко дни. При акцията бяха арестувани шестима, само че един от тях направил признания и по тази причина е освободен против парична гаранция.
Още по тематиката
Ръководител бил някогашен управителен кадър на военното разузнаване - Иван Илиев (74 г.), обучаван у нас, а по-късно и в ГРУ (Главно разследващо управление) в Москва, съобщи Българска телеграфна агенция. По неофициална информация това се е случило още през 70-те години на предишния век, в продължение на близо година. По-късно Илиев, прочут в средите като Шопа, бил сътрудник в Гърция и западни страни, а по-късно става учител по дисциплини с оперативна устременост в школата за фрагменти на Военно разузнаване, заяви zonanews.bg

Той имал за задача да построи незаконна агентурна мрежа. Вербувал лица, които имали достъп до класифицирана информация, обвързвана с НАТО и Европейски Съюз. Част от групата била жена му, с двойно поданство - съветско и българско . Тя била медиатор сред мъжа си и чиновник на съветското посолство, предавала документни и пари. Документирани са нейни визити в съветското посолство, където се употребила с престиж.

 И Англия ни поддържа в шпионския скандал против Виж още

Част от вербуваните били обучавани в оперативно майсторство точно от ръководителя на групата. Единият от тях е управителен кадър от Министерство на защитата, занимавал се с обмисляне и бюджет на ведомството.

Другият е от военното разузнаване. Той изготвял информация за хибридни закани и опасности, в това число и от Русия.

Третият участник е от военно разузнаване, той бил изпращан на задача с контингенти зад граница .

Четвъртият е някогашен чиновник на военно разузнаване. Бил е секретар, военно аташе и аташе по защита в чужбина, а от 2015 година - шеф на класифицираната регистратура в Народното събрание. Става дума за Иван Медаров, прочут като Пчелата.

Според прокуратурата те са вземали по 2-3000 лв. за услугите, които предоставяли.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР