Очаква се в сряда турският съд да произнесе присъда по

...
Очаква се в сряда турският съд да произнесе присъда по
Коментари Харесай

Ключов съдебен процес срещу кмета на Истанбул

Очаква се в сряда турският съд да произнесе присъда по дело против кмета на Истанбул Екрем Имамоглу - опозиционер, който съгласно изследванията на публичното мнение би бил мощен кандидат на президента Реджеп Тайип Ердоган на идните национални избори, разяснява " Ройтерс ".

Присъдата ще бъде произнесена няколко седмици след завършването на присъдата против ръководителя на Републиканската национална партия в Истанбул, Канан Кафтанджиоглу, основен проектант на кметската победа на Имамоглу през 2019 година

Политически анализатори и депутати от Републиканската национална партия виждат в делото последното изпитание на Ердоган и неговата ръководеща партия да запушат устата на опозицията преди парламентарните и президентските избори, планувани не по-късно от юни 2023 година
 Екрем Имамоглу - той ли ще наследи Ердоган?
Екрем Имамоглу - той ли ще наследи Ердоган?

Ако изборите бяха през днешния ден, той би победил Ердоган…

Критиците споделят, че турските съдилища се подчиняват на волята на Ердоган след двете десетилетия на все по-авторитарно ръководство. Правителството отхвърля тези изказвания и твърди, че правосъдната система е самостоятелна.

Имамоглу, който е от Републиканската национална партия, е упрекнат в засегнатост на длъжностно лице в тирада, която е произнесъл за повтаряне на кметските избори през 2019 година Имамоглу завоюва тези избори с малко пред своя противник от партия на Ердоган и откакто тези резултати бяха анулирани, завоюва повторния избор с удобна преднина.

В речта си Имамоглу съобщи: " Тези, които анулираха изборите на 31 март, са простаци ".

Пресслужбата на истанбулската община съобщи, че той е дал отговор на министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, който съгласно нея е нарекъл Имамоглу простак.
 Екрем Имамоглу публично встъпи в служба като кмет на Истанбул
Екрем Имамоглу публично встъпи в служба като кмет на Истанбул

Хиляди негови последователи се събраха пред постройката на кметството...

От там обявиха, че Имамоглу не подлага на критика Висшия изборен съвет, а политиците, които са провокирали анулирането на вота.

Тази седмица пресслужбата на общината съобщи, че правосъдната система се употребява като оръжие: " Целта е с присъда да се сътвори политическа възбрана против Имамоглу и той да бъде отстранен от идните избори. "

Държавният прокурор желае Имамоглу да бъде вкаран в пандиза за четири години и един месец, заяви държавната Анадолска организация.

Неформалната опозиционна коалиция към момента не е избрала своя претендент за президент.

Повечето анализатори чакат ръководителят на Републиканската национална партия Кемал Киличдароглу да завоюва номинацията, само че Имамоглу е различен вероятен кандидат. Според някои социологически изследвания той ще завоюва с лекост втория тур на изборите против Ердоган , чиято известност понижа на фона на поредност от стопански рецесии.
 Екрем Имамоглу - индивидът, който скапе празника на Ердоган
Екрем Имамоглу - индивидът, който скапе празника на Ердоган

Мнозина в Турция виждат в него бъдещия обединител на нацията...

Победата на Имамоглу на кметския пост означи първата загуба на партията на Ердоган и нейния ислямистки предходник в най-големия град в Турция от 25 години насам.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР