Очаква се в новия рамков договор, който ще бъде подписан

...
Очаква се в новия рамков договор, който ще бъде подписан
Коментари Харесай

Очаква се Здравната каса частично да покрива зъбните протези на пенсионери


Очаква се в новия рамков контракт, който ще бъде подписан и ще влезе в действие от 1 април, да бъдат включени и слагането на зъбни протези за пенсионери.

Новото в рамковия контракт е вероятно включване на 4-та активност в избрана група възрастни за протези, само че към този момент това към момента се разяснява, сподели доктор Елка Баева, ръководител на Регионалната гилдия на Български зъболекарски съюз в Шумен.

Тя посочи, че в случай че това изискване бъде включено в контракта, то тази активност ще влезе в действие от 1 септември като пилотен план.

На свое съвещание на 25 октомври предходната година Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НС на НЗОК) одобри рамката на Бюджета на институцията за 2018 година, откакто в огромната си част се съобрази със мнението на Министерството на здравеопазването.

Предвидени са 3 859 978 000 лева от здравноосигурителни доходи и прехвърляния от други институции. Чрез преразпредение на проектобюджета за 2018 година са обезпечени 7 млн. лева повече към избраните 200 млн.200 хиляди лева за първична извънболнична помощ.

За дентална помощ се отпуска още 1 млн. лева, като общата сума, с която НЗОК ще закупи дентални действия в интерес на здравноосигурените, е 157 млн. лева Увеличението на средствата по отношение на 2017 година е с 10 млн. лева

С тези средства НЗОК ще започва програмата за зъбно протезиране, като заплати на денталните лекари дейностите, нужни за подготовка на пациентите за разработване и слагане на зъбни протези. НЗОК няма правно съображение да заплаща работата на зъботехниците за изработването на самите зъбни протези.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР