Очаква се в чужбина да се разкрият около 570 избирателни

...
Очаква се в чужбина да се разкрият около 570 избирателни
Коментари Харесай

Разкриват 570 секции в чужбина, призоваха сънародниците ни да подават заявления бързо

Очаква се в чужбина да се разкрият към 570 изборни секции, като в 300 ще се гласоподава с машини.

На последното съвещание на кабинета пък е бил подложен въпросът от описите да се извадят имената на тези, които са оповестили пред данъчните, че трайно ще са зад граница.

Служебният външен министър прикани българските общности да се свързват с посолствата оптимално бързо, когато имат самодейност за разкриване на секция.

„ Когато тя не получи своето публично измерение и съответните държавни структури не получат заверка посредством ноти на съответните външни министерства, самодейностите остават единствено като положително благопожелание “, изясни Светлан Стоев.

Ново напрежение се появи към секциите във Англия. Ако на предходните избори проблемите пристигнаха поради ограничаването им до 35, то в този момент неодобрение провокира предлагането за съкращаване броя на секциите на един адрес.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Нашето предложение беше тройните и четворните секции да бъда разпръснати с цел да обхванем колкото се може повече искащи да гласоподават, а към това да се прибавят и още нови секции. Затова в проект сметката, която предложих на ЦИК, съм заложил откриването на 120 секции в Обединеното кралство. ЦИК обаче реши към този момент да ги понижи на 86 и това е негово право. Между 86 и 120 има нарастване, а не понижение. Така сме учили в учебно заведение “, съобщи посланикът на България във Англия – Марин Райков.

В стенограмата от последното съвещание на Министерския съвет пък служебният финансов министър Асен Василев предлага изчистване на изборните описи от „ мъртви души “, като от тях да се извадят хората, оповестили пред данъчните, че са трайно зад граница и не заплащат налози и осигуровки у нас.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Може би предвид на това, че в Национална агенция за приходите има масиви с хора, които са заявили, че са с трайно престояване в чужбина, е добре тези хора да бъдат извадени от описите. Някаква работна група да се случи и не знам сътрудниците от Министерство на вътрешните работи дали могат да подадат лист на хора с настоящи персонални документи – било паспорти, било персонални карти, с цел да може хора без български персонални документи няма по какъв начин да гласоподават, тъй че в действителност описите да бъдат кросчекнати с тези два налични масива от държавните институции, с цел да бъдат в допълнение изчистени от мъртви души “, се чете в стенограмата.

„ Ако ви кажа какъв брой оферти се вършат и какъв брой от тях стигат до взимане на решение, това са две разнообразни неща. Това е политическо решение, което би трябвало да се вземе за това български жители, които не си заплащат налозите да нямат право на глас. Аз не знам дали това служебно държавно управление може да вземе такова решение. Това значи да се преработи ИК, а с цел да се преработи, би трябвало да има парламент “, показва Светлан Стоев.

Днес от финансовото министерство прецизираха, че предлагането на Василев било имената на тези българи да отпаднат от описите за гласоподаване единствено по сегашен адрес в България.

Снимка: btvnovinite.bg

„ По никакъв метод министър Василев не е предложил да се ограничи правото на глас на българите, които обитават непрекъснато в чужбина и не заплащат своите налози и осигуровки в България “, прецизират от ведомството.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР