Очаква се ЦИК да обяви имената на новите 240 депутати,

...
Очаква се ЦИК да обяви имената на новите 240 депутати,
Коментари Харесай

До 9 юли Радев е задължен да свика новия парламент

Очаква се ЦИК да разгласи имената на новите 240 депутати, а те да решат дали ще останат в Народно заседание. Президентът Румен Радев към момента не е оповестил по кое време ще свика първо съвещание на 50-тото Народно заседание. Той е длъжен до 9 юли да го направи.
 
Преподавателят по конституционно право доктор Орлин Колев разгласи в " България заран ", че главният закон на страната вменява на президента задължението в едномесечен период от извършените избори да свика Народно заседание.
" До 9 юли следва да бъде призован новоизбраният парламент. Старият не се разпуска автоматизирано, а с акта на полагането на клетва от страна на новоизбраните народни представители. 49-ят парламент към момента действа. Няма нещо да им забрани да упражнят цялата власт, която е предоставена на Народното събрание ", съобщи доктор Колев пред.

Преподавателят изясни в елементи каква е процедурата:

От момента на полагане на клетва се конституира новият парламент и народните представители незабавно могат да внесат законопроекти и да насочат питания. На първото съвещание следва да бъде определен ръководител и зам.-председатели. Първото съвещание може да продължи няколко дни, само че това не значи, че нямаме 50-и парламент и че 49-ият действа.

След това би трябвало да се конституират парламентарните групи, с цел да стартира връчването на мандатите за сформиране на държавно управление. Няма период за осъществяване на съвещания, само че има период от момента на връчване на първия мандат. Няма период за осъществяване на консултациите сред президента и парламентарните партии.

Ако се изчерпат първите два мандата, президентът връчва мандат за трети опит за държавно управление. Тя няма ограничаване в периода, в който да предложи държавно управление, стана ясно още от думите на доктор Колев.

Според него се следи вярна парламентарна процедура да се забрани на отделилите се депутати да влязат в друга парламентарна група. В този смисъл отцепниците не могат да образуват парламентарни групи.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР