Очаква се цените на жилищата да забавят ръста си, но

...
Очаква се цените на жилищата да забавят ръста си, но
Коментари Харесай

Трудно е да се намери двустаен апартамент под 100 хил. евро в София

Очаква се цените на жилищата да забавят растежа си, само че е малко евентуално да тръгнат надолу, оповестява ново изследване на Arco Real Estate, отразяващо пазара на парцели за първото тримесечие на годината.

В съпоставяне с предходната година, по това време цените на някои парцели в София са нарастнали с до 40%. В множеството квартали на София към този момент е доста мъчно да се откри двустаен апартамент на цена под 100 хил.евро, споделят от организацията за недвижими парцели.
Жилищни имоти
Изминалата 2021г. беше извънредно динамична година за пазара на недвижими парцели. Броят на покупко-продажбите растеше непрекъснато, цените на жилищата се покачваха гладко с всяко минало тримесечие. Очакванията на специалистите за актуалната 2022г. са идентични с предходната, само че се приказва и за усмиряване и нормализиране на пазара.

И през първите три месеца от новата година броят на покупко-продажбите с парцели, регистрирани в Агенцията по вписванията е траял да пораства. Това се вижда освен в столицата, само че и в морските ни градове Варна и Бургас, по данни на изследването.

Единствено в Пловдив се вижда лек спад, само че и там като цяло равнището остава високо – вписани са 3534 покупко-продажби, по отношение на 3644 през същия интервал на предходната година.

През първото тримесечие на годината в София са вписани 7268 покупко-продажби, което е растеж с 8,7% по отношение на същия интервал на предходната година, когато вписаните покупко-продажби са 6683.

Това е най-високият скок на покупко-продажбите в столицата от 2008 година досега. Общият брой на вписаните покупко-продажби с парцели за цялата страна през първото тримесечие на 2022г. е 48 875 по отношение на 44 113 за същия интервал на предходната година, което е растеж с 10,7%.


Снимка: Андрей Безуглов
Търсене

И през началото на 2022г. се резервира наклонността търсенето да надвишава предлагането. Най-търсени през това тримесечие, както и през предходното, са тристайните жилища, следвани от двустайните жилища. Запазва се наклонността за интерес към покупка на парцел „ на зелено “, заради положителните ценови условия и разсрочените, гъвкави схеми на заплащане. По данни на Агенцията покупко-продажбите за:

Двустайни жилища се случват на равнища от 85 хиляди до 125 хиляди евро, като цената може да варира според от положението на парцела и от това дали има включено паркомясто.

Сделките с тристайни жилища се случват на равнища от 120 хиляди до 180 хиляди евро, като този диапазон може да бъде и доста по-голям още веднъж заради фактори като положение на парцела, регион, включено паркомясто, споделят още от организацията за недвижими парцели.

Най-силно съгласно изследването е търсенето в кварталите Малинова котловина, Лозенец, Хиподрума, Красно село, Център. Засилен интерес се следи към кварталите Сухата река, Надежда 1 и Надежда 2, Люлин 2, Люлин 8 и Люлин 9.

Все повече се вижда интерес в търсенето на къщи и имоти за строителство на къщи в покрайнините на София. Средствата, които са подготвени да дадат купувачите са в необятен диапазон, вариращи от 90 000 до 300 000 евро според от региона, в който се намира къщата, положението и и други Предпочитани при търсенето на такива парцели са кварталите Драгалевци и Симеоново, а също по този начин и селата Лозен, Панчарево, Бистрица и други

Снимка: Андрей Безуглов
Предлагане

През първото тримесечие на 2022г. остава най-силно предлагането на жилища. Наблюдава се засилено строителство в западната част на столицата, в квартали като Левски, Хаджи Димитър, Сухата река. Жилищата в тези региони се оферират на цени от 1000 до 1500 евро на кв.м. съгласно стадия на строителство, до който са достигнали.

Повишаване на цените в тези квартали занапред ще се следи и заради започнатото строителство на нови метростанции от третия лъч на софийското метро в региона. Според данни на Агенцията най-активно е предлагането в Малинова котловина ( от 1300-1350 евро/кв.м), Студентски град ( от 1350-1400 евро/кв.м.), Кръстова вада ( от 1400-1500 евро/кв.м.).
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР