Очаква се това да стане възможно след 10 години, алармираха

...
Очаква се това да стане възможно след 10 години, алармираха
Коментари Харесай

Квантовият компютър ще разбие блокчейна

Очаква се това да стане допустимо след 10 години, сигнализираха учени

Учени предизвестиха, че квантовите компютри ще застрашат сигурността на биткойн  през 2027 година

Квантовите изчислителни машини са сериозна опасност за криптовалутите, които се базират на блокчейн технололия. След 10 години, квантовият компютър ще може да разбие блокчейна, твърди научно проучване, оповестено в arXiv.org.
още по тематиката
Според откривателите, множеството модерни криптографски протоколи, които обезпечават сигурността на интернет транзакциите и финансовите интервенции, са евентуално уязвими за задоволително мощен квантов компютър. Към застрашените от щурм услуги се отнасят и криптовалутите.

В близка вероятност добивът на биткойн ще остане релативно сигурен, защото оборудването за майнинг ще продължи да бъде по-мощно от квантовите компютри, успокояват учените. По-уязвими се оказват логаритмите за основаване на цифрови подписи въз основата на елиптични криви, употребявани в биткойн.

Експертната прогноза е, че квантовите компютри ще застрашат сигурността на биткойн чак през 2027 година, т.е. след 10 години. Атаката може да бъде ефикасна, защото при осъществяване на интервенции с биткойн сред предаването на транзакцията и нейната обработка със предпазване в блокчейн изминават към 10 минути. За това време квантовите компютри ще могат да изчислят частния ключ на основата на обществения, което ще разреши, да вземем за пример, пренасочване на излъчените средства към различен портфейл.

В своето проучване, оповестено в arXiv.org, учените преглеждат разнообразни схеми за постквантово криптиране, стабилно към щурм с квантови компютри, както и други способи за противопоставяне на сходни офанзиви.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР