Очаква се токът и топлоенергията да поскъпнат от 1 юли.

...
Очаква се токът и топлоенергията да поскъпнат от 1 юли.
Коментари Харесай

Токът, парното и топлата вода вероятно ще поскъпнат от 1 юли

Очаква се токът и топлоенергията да нарастнат от 1 юли. Цената на електрическата енергия за бита ще скочи с 1,89%, стана ясно след извършено публично разискване в Комисията за енергийно и водно контролиране.

Повишаването на крайната цена е в пъти по-ниска от поисканата от трите електроразпределителни сдружения. За клиентите на ЧЕЗ нарастването ще е с 1,7%, за тези на ЕВН – 1,8%, а за клиентите на " Енерго Про " с 2,6% , съобщи БГНЕС.

Припомняме, че " ЧЕЗ Електро България " направи предложение за увеличение на нощната цена с 51% за киловатчас и на дневната - с 5%. От ЕВН желаеха нарастване на дневната цена с 6.19%, а на нощната с 21.6%. " Енерго–про” поска 1.69% за дневната цена и 2.95% за нощната.

Според импортираните претенции на топлофикациите в Комисията за енергийно и водно контролиране най-голямо повишаване е поискала бургаската топлофикация – 9,06%, Топлофикация Плевен – 6,12%, Топлофикация Перник желае – 4,16%, а тези в Русе и Сливен – над 3% За София предлаганото повишаване е с към 1,5%. За Пловдив даже може да поевтинее топлоенергията. В момента цената на топлинната сила в столицата е 79 лв. за мегаватчас, а в Пловдив – 82 лв..

В тези сметки обаче не е отразено желаното от „ Булгаргаз” нарастване на цената на газа с 16 на 100. Ако цената на газа нарастне с над 5 %, от юли сигурно ще нарастне както цената на тока, по този начин и на парното и топлата вода. Окончателните цени ще станат ясни в края на юни.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР