Очаква се тази седмица позицията на САЩ да попречи на

...
Очаква се тази седмица позицията на САЩ да попречи на
Коментари Харесай

САЩ блокират ключов инструмент за ликвидност в МВФ

Очаква се тази седмица позицията на Съединени американски щати да попречи на Международния валутен фонд (МВФ) да употребява един от най-мощните си принадлежности за подкрепяне на страните в битката с ковид, а точно издаването на специфични права на тираж (СПТ), съобщи Българска телеграфна агенция.

Този ход, подобен с печатането на нови пари от една централна банка, се подркепя от икономисти, финансови министри и нестопански организации, като задачата е да бъде обезпечена незабавна ликвидност до 500 милиарда $ за 189-те страни-членки на МВФ.

Тръмп даде обещание скоро да разгласи проектите за отваряне на страната

СПТ, основани на долари, евро, йени, английски лири и юани, са формалната парична единица на МВФ. Държавите-членки имат квоти, пропорционални на дяловете им във фонда. Преди това МВФ е одобрявал СПТ за 250 милиарда $ през 2009 година, по време на предходната финансова рецесия, предоставяйки ликвидност на страните, лишени от парични средства. Ако го направи още веднъж, фондът би могъл да обезпечи повече еластичност за 100-те страни, които към този момент желаеха незабавни заеми и грантове от него, както и да даде опция за ново кредитиране на страни с неустойчиво дългово задължение като Аржентина.

Финансовите представители ще обсъдят въпроса на виртуалните Пролетни срещи на МВФ и Световната банка тази седмица. Редица осведомени източници обаче настояват, че Съединени американски щати, които са най-големият акционер в МВФ, интензивно се опълчват на такава мярка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР