Очаква се свиване на пазара на труда, отчитат от БКЗ: Тази

...
Очаква се свиване на пазара на труда, отчитат от БКЗ: Тази
Коментари Харесай

БКЗ: Работодателите мислят да наемат все по-малко персонал

Очаква се стесняване на пазара на труда, регистрират от БКЗ: 

Тази година работодателите у нас споделят най-скромните проекти за наемане на чиновници от 2021 година насам, съгласно резултатите от планирано изследване на пазара на труда на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) за интервала април 2023 – септември 2023 година, написа.

Около една четвърт (27%) от общо 1099 интервюирани компании възнамеряват да усилят работната мощ, което е спад от 16% спрямо предходното шестмесечие и с 19% по-малко по отношение на същия интервал на предходната година.

Над една трета (36%) от работодателите чакат да запазят числеността на чиновниците си, 19% предвиждат да понижат личния състав – с 5% повече по отношение на предходния проучен интервал, а 18% не са сигурни дали ще задържат или освободят чиновници, като техният дял е нулев през миналото шестмесечие.

Така чистият коефициент на заетостта – разликата сред работодателите, които възнамеряват да понижат работната мощ, и тези, които предвиждат да я усилят, е +8%, или спад от 21 процентни пункта по отношение на предходния проучен интервал и с 32 процентни пункта по-малко в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

„ Пазарът на труда в България от дълго време е зависещ на несъответствието сред търсенето и предлагането на фрагменти. Икономиката ни в огромна степен разчита на задграничните вложения, които от няколко години насам непрекъснато понижават и заради неналичието на нужните хора ”, разяснява Надя Василева, ръководител на БКЗ.

Според нея, в такава среда e неотложно трудовите процеси да се цифровизират, искащите да се включат в работния развой всеобщо да се преквалифицират съгласно потребностите на работодателите, да се привлекат пасивните групи от нетърсещи работа обезверени лица и да се осъществя целеустремен импорт на хора от чужбина.

„ Това са единствените процеси, които би трябвало да стартираме незабавно редом с смяната на трудовото законодателство, което да е съответно на действителността, с цел да избегнем колапс на трудовия пазар ”, акцентира Василева.

Пазар на труда: дефицит и като количество, и като качество
Работодателите в София още веднъж споделят най-оптимистични проекти за наемане на чиновници в интервала април 2023 година – септември 2023 година с коефициент на заетостта от +72%, което е нарастване с два процентни пункта спрямо предходното шестмесечие.

Компаниите в Пловдив и Бургас предвиждат непретенциозно разширение на екипите, като надлежно +9% и +8% от работодателите в тези райони възнамеряват да наемат нови чиновници. В Русе и Варна коефициентът на претовареност записва спад от два процентни пункта и е надлежно +3% и +8% за идващото шестмесечие.

„ Липсата на устойчиво държавно управление, галопиращата инфлация и възходящите разноски за труд вършат растежа на фирмите стеснителен. Рекордно ниската безработица и дефицитът на подобаващи претенденти притискат работодателите да търсят хора за работа извън и да употребяват запаси, които до през днешния ден не са били част от техните проекти ”, добави Василева.

По отношение на дванадесетте промишлености, включени в проучването на БКЗ, прогнозите на секторите „ Хотелиерство и ресторантьорство ” и „ Строителство ” регистрират най-голямото нарастване от пет процентни пункта спрямо предходния проучен интервал, като надлежно +10% и +9% от работодателите възнамеряват да наемат нови чиновници. С два процентни пункта се усилват проектите на работодателите в „ Публичния и обществен бранш ”, където коефициентът на претовареност е +7%.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР