Очаква се страните от Европейския съюз тази седмица да се

...
Очаква се страните от Европейския съюз тази седмица да се
Коментари Харесай

Европа пред споразумение за мигрантите

Очаква се страните от Европейския съюз тази седмица да се спогодят по какъв начин да споделят отговорността за приемането на бежанци и мигранти, съобщи еврокомисарят по миграцията Илва Йохансон по отношение на предстоящ пробив след години на остри разногласия в границите на блока, предава Ройтерс.

Йохансон приказва преди диалозите сред министрите на вътрешните работи на 27-те държави-членки на блока в четвъртък. На масата е преразглеждане на разпоредбите на Европейски Съюз за даване на леговище, които се провалиха през 2015 година, когато повече от един милион души - най-вече бягащи от войната в Сирия - доближиха блока през Средиземно море.

" Става дума за европейска миграционна политика ", сподели Йохансон пред кореспонденти. " Когато работим дружно, ние сме толкоз мощни... Това не е игра. Не става дума за спечелили и губещи. "

" Ако се споразумеем за общ метод към ръководството на миграцията по човечен, само че и ограничителен метод дружно, всички ще бъдем спечелили, тъй като ще можем да управляваме миграцията дружно по проведен метод. "

Постигането на взаимен метод се оказа съвсем невероятно за страните от Европейски Съюз от 2015 година насам, когато идващите по море ги изненадаха, преодолявайки потенциала им за приемане и сигурност.

Оттогава страните на идване като Испания, Италия, Малта и Гърция желаеха повече помощ от сътрудниците си от Европейски Съюз. Богатите страни като Германия, Франция и Швеция обявиха, че не могат да бъдат единствените места, където новопристигащите се откриват.

Напрежениетов блока се повиши, защото източните страни от Европейски Съюз като Полша и Унгария отхвърлиха да одобряват бежанци и мигранти от най-вече мюсюлманския Близък изток и Северна Африка.

Оттогава Европейски Съюз ускори напъните си да държи хората надалеч от крайбрежията си, като данните на Организация на обединените нации демонстрират, че по-малко от 160 000 души са прекосили Средиземно море предходната година. Близо 2500 починаха или изчезнаха по време на рисковото пътешестване.

Но блокът до момента не съумя да се споразумее за това по какъв начин да показа отговорността за грижата за тези, които съумяват, разликите се изиграха ясно, защото десните и популистките партии подхранваха дебата с антиимиграционна изразителност.

В основата на разногласието е дали всички страни от Европейски Съюз ще би трябвало да одобряват хора - както от дълго време упорстват югът и западът - или на източните страни ще бъде разрешено да обезпечават средства или личен състав, вместо да одобряват бежанци.

Йохансон сподели, че предварителната договорка разрешава последното, добавяйки, че не планува " наложителни премествания " на хора и че страните от Европейски Съюз могат да оказват помощ по друг метод.

" Всъщност планувам, че ще намерим компромис в тази тенденция ", сподели тя.

Еврокомисарят също по този начин предизвести, че тези, които не са удовлетворени, нямат право на несъгласие при гласуването с болшинство, и предизвести да не се чертаят линии във връзка с миграцията за вътрешни политически цели.

" Без съглашение всички сме губещи ", сподели тя. " Със съглашение ние в действителност печелим всички, в това число мигрантите, тъй като когато работим дружно, можем също да посрещнем мигрантите и бежанците по по-организиран метод, без да рискуваме живота им. "

Благотворителната организация Oxfam разкритикува проекта, заявявайки, че той ще увековечи несполучливия метод на Европейски Съюз, който сътвори пренаселени и несъответстващи миграционни лагери по краищата на Европа.

" Тези оферти няма да поправят хроничните дефекти в системата на Европейски Съюз за даване на леговище. Вместо това те алармират за желанието на Европейски Съюз да барикадира Европа от търсещите леговище ", се споделя в известието.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР