Очаква се страните-членки на ЕС да препотвърдят подкрепата си за

...
Очаква се страните-членки на ЕС да препотвърдят подкрепата си за
Коментари Харесай

Среща на високо равнище ЕС - Украйна ще се проведе в Брюксел

Очаква се страните-членки на Европейски Съюз да препотвърдят поддръжката си за Украйна против експанзията на Русия и спора в източната й част на срещата на върха ЕС-Украйна, която ще се организира през днешния ден в Брюксел.

Украинският президент Петро Прошенко ще бъде признат от ръководителя на Европейски Съюз Доналд Туск към обяд, следва пленарна сесия, а взаимният брифинг на украинския държавен глава, ръководителя Туск и ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер е очакван за следобяд. Очаква се на срещата да бъде препотвърдена поддръжката на Европейски Съюз за независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна, а ръководителите на страните-членки да подчертаят нуждата от цялостното използване на споразуменията от Минск от всички страни, като подчертаят отговорността на Русия в тази тенденция. Сред другите точки в дневния ред са енергийната сигурност и следващи дейности след срещата на върха на Източното партньорство. Лидерите ще обсъдят постигнатия прогрес в границите на програмата за промени на Украйна и поддръжката на Европейски Съюз за тази цел.

В срещата ще вземат участие също висшият представител по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини, комисарят за еврото и обществения разговор Валдис Домбровскис, еврокомисарят за енергийния съюз Марош Шефчович, комисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом.

От през днешния ден влиза в действие удължаването с шест месеца на глобите на Европейския съюз против Русия в отговор на дейностите на Русия, свързани с Украйна. Поредното удължение на глобите, въведени преди 4 години, беше решено от Съвета на Европейския съюз на 5 юли. Санкциите са ориентирани против отбранителния, финансовия и енергийния бранш на Русия. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР