Очаква се проектът да даде тласък на навлизането на пазара

...
Очаква се проектът да даде тласък на навлизането на пазара
Коментари Харесай

ЕИБ ще финансира изграждането на 1530 зарядни станции за електрически автомобили в България

Очаква се планът да даде подтик на навлизането на пазара на електрически коли и да противодейства на замърсяването на въздуха

Европейската капиталова банка (ЕИБ) утвърди заем в размер на 40 млн. евро на записаната в Австрия Eldrive Holding GmbH за инсталиране на 8 472 зарядни станции за електрически коли в България, Литва и Румъния през идващите три години, в поддръжка на чистата подвижност и на задачите на Зеления пакт на Европейски Съюз за резистентен превоз и декарбонизация.

Споразумението е подкрепено от програмата InvestEU, чиято цел е привличането на повече от 372 милиарда евро спомагателни вложения през интервала 2021-2027 година Програмата InvestEU притегля вложения за целите в политиката на Европейски Съюз като зеления преход, конкурентоспособността, нововъведенията и устойчивата инфраструктура.

Благодарение на помощта от InvestEU и финансирането от Европейска инвестиционна банка, Елдрайв Холдинг има намерение да вложи близо 146 млн. евро за инсталирането на 4 376 нови зарядни станции за електрически автомобили в Румъния, 2 575 в Литва и 1 530 в България, като по този метод ще форсира построяването на нужната инфраструктура за внедряване на чист превоз в трите страни и ще подкрепи прехода към индиферентност във връзка с климата.

Проектът ще търси решение на слабото нахлуване на електрическите коли и на зарядните станции в трите страни и ще им помогне да реализират заложените в Зеления пакт на Европейски Съюз цели за един милион публични зарядни станции за електрически автомобили и станции за различни горива във всички 27 страни членки до 2027 година Мрежите за зареждане на електрически коли ще бъдат от решаващо значение за прехода към електрически транспортни средства и ще спомогнат за понижаване на излъчванията от парникови газове и замърсяването на въздуха в градската среда в България, Литва и Румъния.

„ Този план е от извънредно значение “ - съобщи вицепрезидентът на Европейска инвестиционна банка Кирякос Какурис. „ Транспортният бранш е един от главните източници на излъчвания от парникови газове. Преходът към електромобилност може да помогне за понижаване на нездравословните излъчвания и на замърсяването на въздуха.  В същото време, действителният преход към електрически коли е неосъществим без нужната инфраструктура. В качеството си на климатичната банка на Европейски Съюз, Европейска инвестиционна банка поддържа построяването на мрежи за зареждане на електрически коли и съм задоволен, че ще бъдем участници в модернизацията на превоза в България, Литва и Румъния.

Елдрайв Холдинг, под конкрола на български вложители, към този момент експлоатира над 1 200 зарядни станции за електрически автомобили в трите страни. Зареждането на електрически коли е измежду секторите, които имат право на спомагателна поддръжка по специфичната самодейност на Европейска инвестиционна банка в помощ на REPowerEU - проектът на Европейски Съюз за превъзмогване зависимостта на Европа от изкопаеми горива. Банката на Европейски Съюз задели 45 милиарда евро в допълнение финансиране, които прибавя към нормалните размери за кредитиране на планове, свързани с REPowerEU.

„ Спечелването на доверието на Европейската капиталова банка е съществено достижение за Елдрайв. Това е значимо самопризнание за жизнеспособността на нашата бизнес тактика, за нашите старания и постигнатия напредък през миналите няколко години. Партньорството с Европейска инвестиционна банка по този план ще ни помогне бързо и дейно за разтеглим нашата мрежа и да се превърнем в един от водещите оператори на зарядни станции в Европа, “ споделя Стефан Спасов, изпълнителен шеф на Елдрайв Холдинг.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР