Очаква се президентът Румен Радев да разпусне Народното събрание (НС)

...
Очаква се президентът Румен Радев да разпусне Народното събрание (НС)
Коментари Харесай

Дясната ръка на Радев - полк. Димитър Стоянов - бъдещ министър на отбраната?

Очаква се президентът Румен Радев да разпусне Народното събрание (НС) и да насрочи дата за предварителните избори, както и да назначи служебния кабинет на 2 август с два обособени указа, които да влязат в действие от 3 август, сряда.

В общественото пространство от дни се въртят познати и по-малко познати имена на възможни министри в четвъртия длъжностен кабинет на Радев от 2017 година насам.

Вече се появиха множеството от тях, само че реденето на кабината е траяло през днешния ден с нови разновидности. Президентът желал този път служебното му държавно управление да бъде управлявано от жена, твърди " ". Най-вероятно това ще бъде проф. Емилия Друмева, секретар на Радев по правните въпроси още от първия му ден на “Дондуков” 2 през януари 2017 година

Според други обаче най-вероятният четвърти длъжностен министър председател, назначен от Румен Радев, ще е добре познатият и приет специалист в обществената сфера Гълъб Донев. Той е секретар по демография и обществени политики на президента и беше длъжностен министър на труда и обществената политика два пъти предходната година.

Атанас Пеканов ще е сигурният вицепремиер по европейските фондове. Той беше вицепремиер в служебния кабинет на Стефан Янев.

Вътрешното министерство, което има главната роля за организирането на почтен избор, евентуално ще бъде поверено на някогашния длъжностен министър на правораздаването Иван Демерджиев или на Венцислав Катинов - длъжностен заместник-министър, по-късно и заместител на Бойко Рашков.

Министър на защитата в новия длъжностен кабинет на Румен Радев евентуално ще е основният му секретар – полк. Димитър Стоянов. Според " Медиапул " назначението на Стоянов отпред на МО би било явен знак за превръщане на курса към Русия.

Очаква се министър на правораздаването и вицепремиер да стане Крум Зарков, един от най-активните във вътрешната съпротива против Корнелия Нинова.

За министър на стопанската система се готви Димитър Данчев, който и сега е зам.-министър.За министър на стопанската система се спрягат още няколко имена, като едно от тях е на Даниела Везиева, която заемаше поста във втория длъжностен кабинет предходната година, откакто Кирил Петков влезе в политиката с " Продължаваме промяната ".

Министър на превоза евентуално още веднъж ще е Христо Алексиев, който заемаше поста и в предходните служебни държавни управления.

Министър на туризма отново ще е Стела Балтова, която също беше на този пост в предходни кабинети на Радев.

Министър на енергетиката евентуално ще е уволненият по времето на кабинета " Петков " някогашен шеф на " Булгаргаз " Николай Павлов, който към този момент беше длъжностен министър в първото държавно управление на Радев.

Ето кои са спряганите за министри в служебния кабинет на Румен Радев

За външен министър се разискват имената на посланика във Англия Марин Райков и някогашният посланик №1 Светлан Стоев.

Едно от спряганите имена за министър на опазването на здравето е това на доктор Славейко Джамбазов, който е съветник по здравна политика. За поста имало още двама претенденти - доктор Таня Андреева и доктор Емил Райнов. За министерството на финансите импровизирано се спряга името на предходния длъжностен финансов министър Валери Белчев.

Постът на министър на земеделието евентуално ще иде при някогашния длъжностен зам.-министър Георги Събев, само че диалози са водени и с Явор Гечев, който също беше зам.-министър.

Социален министър евентуално ще стане Лазар Лазаров, който сега е зам.-министър. За министър на електронното ръководство се спряга зам.-председателят на Държавна организация
" Електронно ръководство " Красимир Симонски.

По информация на Mediapool, пост в служебния кабинет е подготвена да заеме и сегашният външният министър в оставка Теодора Генчовска (ИТН). Според някои източници е било обсъждано тя да стане министър или зам.-министър в Министерството на защитата, където е работила по-рано, само че на много ниска позиция.

Друг пост, към който се стреми Генчовска, е дипломат на България в НАТО. По неофициална информация Генчовска и Румен Радев са обсъждали възможното ѝ изпращане там още преди два месеца, когато са съгласували и други посланически назначения зад тила на държавното управление.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР