Очаква се президентът на Украйна Владимир Зеленски да подпише указ

...
Очаква се президентът на Украйна Владимир Зеленски да подпише указ
Коментари Харесай

CNN: Залужни ще бъде уволнен от поста главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна тази седмица

Очаква се президентът на Украйна Владимир Зеленски да подпише декрет за оставката на главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валерий Залужни до края на тази седмица. Това заяви, базирайки се на свои източници.

“This is a catastrophic step. When this becomes official, we’re screwed. The morale of both the military and society will go way down. ” Soldiers at the front not reacting well to news that Zaluzhny will be dismissed.
— Isabelle Khurshudyan (@ikhurshudyan)

Според източници на малкия екран главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна е бил извикан в кабинета на президента на Украйна на 29 януари, където президентът е оповестил идното му уволняване. Зеленски предложил на главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна да заеме различен пост, само че той отказал.

Според източници на CNN началникът на Главното разследващо ръководство на Министерството на защитата на Украйна Кирил Буданов и командващият Сухопътните войски на украинските въоръжени сили Александър Сирски са посочени като вероятни наследници на Залужни. Ръководителят на военното разузнаване сподели, че в изискванията на военни дейности няма да поддържа връзка с публицисти по този въпрос, базирайки се на обстоятелството, че „ всички страни употребяват всички налични средства, в това число водят осведомителна война “. Офисът на Сирски не отговори на съответното запитване на канала.

Ситуацията към Залужни

В понеделник някогашният народен представител от Върховната рада Борислав Береза съобщи, че Залужни е бил отхвърлен от поста главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна. По думите му в тази връзка в кабинета на президента са се обаждали възмутени задгранични сътрудници. От своя страна депутатът от Върховната рада Алексей Гончаренко сподели, че Залужни е осведомен за оставката си, само че към момента няма подобаващ декрет. По-късно прессекретарят на президента на Украйна Сергей Никифоров сподели, че Зеленски не е уволнявал Залужни.

Въпреки това спекулациите в украинските медии и обществените мрежи за ориста на Залужни не престават и до през днешния ден. В сряда американският вестник The Washington Post, базирайки се на високопоставени източници в Киев, заяви, че Залужни към този момент ще резервира поста си, само че решението за оставката му към този момент е взето.

Прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков означи, че има доста въпроси по отношение на новините за Залужни, само че е явно, че „ не всичко е наред “ с режима в Киев. А формалният представител на съветското външно министерство Мария Захарова съобщи, че обстановката към тематиката за уволнението на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна отразява мъката и краха на държавността на Украйна.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР