Очаква се през тази седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп

...
Очаква се през тази седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп
Коментари Харесай

До дни Тръмп може да забрани на компаниите в САЩ да използват оборудване на Хуауей

Очаква се през тази седмица президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп да подпише изпълнителна заповед, която да забрани на американските компании да употребяват телекомуникационно съоръжение, направено от компании, представляващи риск за националната сигурност. По този метод ще се проправи пътя за формалната възбрана за правене на бизнес с китайския софтуерен колос " Хуауей ", оповестява Ройтерс, цитирайки три неназовани публични американски представители, осведомени с въпроса.

Заповедта, в която няма да бъдат поименно посочени съответни страни или компании, се разисква от повече от година, само че беше отлагана неведнъж, показват източниците на Ройтерс, допълвайки обаче, че тя може още веднъж да бъде забавена, посочи БНР.

Изпълнителната заповед ще се позове на " Международният закон за изключителните стопански пълномощия ", който дава на президента пълномощия да контролира търговията в отговор на национална изключителна обстановка, заплашваща Съединените щати. Самата заповед ще даде право на Министерството на търговията, взаимно с други държавни организации, да изготви проект за осъществяване на тези ограничавания.

Ройтерс отбелязва, че в случай че бъде подписана в околните дни, заповедта ще пристигна в внимателно за връзките сред Китай и Съединените щати време, когато двете най-големи стопански системи в света още веднъж възобновиха комерсиалната война, увеличавайки взаимно вносните мита.

Вашингтон продължава да счита, че оборудването на " Хуауей " (Huawei Technologies Co), третият по величина производител на смарт телефони в света, може да бъде употребявано от китайската страна за шпиониране. От " Хуауей " неведнъж отхвърлиха сходни изказвания.

От доста месеци насам Съединените щати интензивно приканват своите съдружници от другите страни да не употребяват оборудването на " Хуауей " в техните мобилни мрежи от пето потомство (5G мрежи). През август 2018-а година Доналд Тръмп пък подписа законопроект, който не разрешава на американското държавно управление да употребява съоръжение от Huawei и на различен огромен китайски снабдител - ZTE Corp.

Агенция Ройтерс означи, че до момента в който огромните безжични телекомуникационни в Съединени американски щати към този момент са прекъснали връзките си с " Хуауей ", дребните провинциални снабдители не престават да разчитат както на съоръжение на Huawei, по този начин и на компанията ZTE, защото то е по-евтино.

Сдружението за безжична връзка в провинциалните региони, което съставлява снабдители на този вид услуги до по-малко от 100 хиляди клиенти, пресмята, че 25% от неговите членове са разполагали с съоръжение на фирмите Huawei или ZTE в техните мрежи. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР