Очаква се парламентът на Индонезия да приеме нов наказателен кодекс

...
Очаква се парламентът на Индонезия да приеме нов наказателен кодекс
Коментари Харесай

Индонезия забранява извънбрачния секс със закон

Очаква се Народното събрание на Индонезия да одобри нов углавен кодекс този месец, който ще санкционира извънбрачния секса с до една година затвор, предава Ройтерс.

Законодателната промяна също така ще забрани обидите към президента или държавните институции и изразяването на всевъзможни възгледи, противоречащи на държавната идеология на Индонезия. Съжителството преди брака също ще бъде неразрешено.

След като беше създаван с десетилетия (от 1945 година), новият углавен кодекс се чака да бъде признат на 15 декември, сподели заместник-министърът на правораздаването на Индонезия Едуард Омар Шариф Хиарией пред Ройтерс.

" Гордеем се, че имаме углавен кодекс, който е в сходство с индонезийските полезности ", сподели той в изявление за организацията.

Бамбанг Вуринто, народен представител, участващ в плана, сподели, че новият кодекс може да бъде признат още идната седмица.

Кодексът, в случай че бъде признат, ще се ползва както за индонезийски жители, по този начин и за чужденци, като бизнес групите показват угриженост за това какви вреди могат да нанесат разпоредбите върху имиджа на Индонезия като ваканционна и капиталова дестинация.

Проектът има поддръжката на някои ислямски групи в страна, в която консерватизмът е във напредък, макар че съперниците му настояват, че той анулира демократичните промени, въведени след рухването на властническия водач Сухарто през 1998 година

Предишен план на кодекса трябваше да бъде признат през 2019 година, само че провокира митинги в цялата страна. Десетки хиляди хора демонстрираха по това време против набор от закони, изключително тези, за които се счита, че контролират морала и свободата на словото, които съгласно тях биха лимитирали гражданските свободи.

Критиците споделят, че от този момент са направени минимални промени в кодекса, макар че през последните месеци държавното управление организира публични съвещания в цялата страна, с цел да даде информация за измененията.

Някои направени промени включват наредба, която може да разреши смъртното наказване да бъде сменено с пожизнен затвор след 10 години положително държание.

В кодекса остава криминализирането на аборта, като се изключи жертвите на обезчестяване, и лишаването от независимост за " черна магия ".

Според последния план от 24 ноември, забелязан от Ройтерс, сексът отвън брака, който може да бъде докладван единствено от стеснен брой лица, като близки родственици, носи оптималната присъда от една година затвор.

Обида на президента, обвиняване, което може да бъде докладвано единствено от президента, носи най-много три години затвор.

Индонезия, най-населената нация с мюсюлманско болшинство в света, има стотици разпореждания на локално равнище, които дискриминират дамите, религиозните малцинства и ЛГБТ хората.

Само седмици след като Индонезия ръководи сполучлива среща на Групата на двадесетте (Г-20), на която позицията й се издигна на международната сцена, представители на бизнес бранша споделят, че проектокодексът изпраща неверно обръщение за най-голямата стопанска система в Югоизточна Азия.

" За бизнес бранша използването на това всекидневно право ще сътвори правна неустановеност и ще накара вложителите да премислят вложението си в Индонезия ", споделят от Съюза на работодателите.

Клаузите, свързани с морала, прибавят от там, биха " нанесли повече щета, в сравнение с изгода ", изключително за бизнеса, зает в секторите на туризма и хотелиерството.

Промените в кодекса биха били " голям удар обратно за индонезийската народна власт ", сподели Андреас Харсоно от Human Rights Watch.

Заместник-министърът на правораздаването отхвърли рецензиите, като сподели, че окончателният вид на плана ще подсигурява, че районните закони се придържат към националното законодателство и новият кодекс няма да заплаши демократичните свободи.

Ревизирана версия на наказателния кодекс се разисква, откогато Индонезия разгласи своята самостоятелност от Холандия през 1945 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР