Очаква се парламентът да ратифицира споразумението между България и САЩ

...
Очаква се парламентът да ратифицира споразумението между България и САЩ
Коментари Харесай

Очаква се парламентът да ратифицира споразумението със САЩ за изграждане на нова ядрена мощност на АЕЦ „Козлодуй“

Очаква се Народното събрание да ратифицира съглашението сред България и Съединени американски щати за съдействие по план за създаване на нуклеарна мощ на площадката на Атомната електроцентрала (АЕЦ) „ Козлодуй “ и нуклеарната стратегия за цивилен цели на България. Това планува програмата за работа на Народното събрание.

На първо четене законопроектът, с който се предлага ратификацията на съглашението, бе гласуван на 14 март. В него се показва, че с решение на Народното събрание от 12 януари и 18 декември 2023 година министърът на енергетиката е длъжен да предприеме всички дейности за взимане на позитивно решение за създаване на нова нуклеарна мощ с технология АР1000. В осъществяване на решението е квалифициран план на съглашение с рамка за усилване на съдействието по осъществяване на Проект по проектирането, построяването и стартирането в употреба на един нов реактор с конфигурирана мощ от минимум хиляда мегавата в АЕЦ „ Козлодуй “. Предвижда се след влизането в действие на закона министърът на външните работи да уведоми по дипломатически път Съединени американски щати за утвърждението на съглашението от Народното събрание, а министърът на енергетиката да обнародва в „ Държавен вестник “ документа в 15-дневен период от датата на влизането му в действие за България. 

В постоянния парламентарен надзор се чака да вземат участие министрите: Кръстю Кръстев, Юлиян Попов, Георги Гвоздейков, Калин Стоянов, Андрей Цеков, Иванка Шалапатова, Румен Радев.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР