Очаква се парламентът да проведе трето гласуване на промените в

...
Очаква се парламентът да проведе трето гласуване на промените в
Коментари Харесай

Промените в Конституцията – на трето четене в НС, бюджетът – на второ

Очаква се Народното събрание да организира трето гласоподаване на измененията в Конституцията. То е поименно и при него не са вероятни публицистични ремонти.

Вчера народните представители одобриха измененията в главния закон на второ четене. След 6 часа диспути депутатите взеха решение да бъдат лимитирани пълномощията на основния прокурор и на президента при сформиране на служебни държавни управления.

За длъжностен министър председател президентът ще може да избира всред избран кръг от хора. Сред тях са ръководителят на Народното събрание, шефът или подуправителят на Българска народна банка, ръководителят на Сметната палата или омбудсманът.

Според новите текстове депутати и министри към този момент ще могат да имат двойно поданство, само че с условия за уседналост последните 18 месеца в България.

Mандатът на основния прокурор да бъде понижен от 7 на 5 години без право на още един мандат. А Висш съдебен съвет да се раздели на две – Висш съдебен съвет с 15 членове и прокурорски съвет с 10 членове.

Продължава и гледането на държавния бюджет на второ четене. Рамката на план-сметката за следващата година беше утвърдена от народните представители в понеделник. В бюджета е заложен недостиг от 3%.

План-сметката е направена при прогноза за 4,8% средногодишна инфлация и 3,2% растеж на стопанската система. На второ четене в комисия депутатите взеха решение да бъдат отделени повече пари за обучение, опазване на здравето и просвета за сметка на по-високи такси върху хазарта.

trud.bg


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР