Очаква се основните храни да поскъпнат с нови 7% до

...
Очаква се основните храни да поскъпнат с нови 7% до
Коментари Харесай

Прогноза: Скок на цените на храните със 7% до края на 2021 г.

Очаква се главните храни да нарастнат с нови 7% до края на годината. Това предвижда ръководителят на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите Владимир Иванов пред БНР.

По думите му макар високите цени на тока и на природния газ обаче, няма да се стигне до внезапен скок. Причините са конкурентният пазар и свитото ползване.

Цените на захар, брашно, варива и месо се задържат. След върховите стойности в цените на храните през август и септември от началото на октомври пазарът се стабилизира, а потреблението се свива, разяснява Иванов.

Само при олиото от главните хранителни артикули има някакво внезапно изменение с 36% по отношение на равнищата от предходната година, само че реколтата е добра и се чака цената да спадне, добавя Иванов.

Заради по-високите цени на тока и газа нищожно повишаване до края на годината се чака при продуктите от преработващата индустрия.

„ При хляба при всяко едно състояние ще има някакво повишаване. При млечните артикули може би ще има някакъв %. Те и сега задържат по този начин и се борят хората. Същото ще стане и при месопроизводителите. Имаме един ритъм на повишаване – сред 5 и 7 %, или като потребителска кошница, в случай че от тези 27 съществени хранителни артикули закупим по единица по отношение на предходната година със 7 лева е по-скъпа потребителската кошница “, разяснява още ръководителят на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите Владимир Иванов.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР