Очаква се около 58% избирателна активност на изборите в неделя,

...
Очаква се около 58% избирателна активност на изборите в неделя,
Коментари Харесай

Маркет линкс: Очаква се около 58% избирателна активност в неделя

Очаква се към 58% изборна интензивност на изборите в неделя, а президентските избори евентуално ще се решат на втори тур. Това сочат резултатите от проучване на " Маркет линкс ". То е финансирано и осъществено взаимно от и организацията, извършено е измежду 1112 лица над 18 година в страната в интервала 02–07 ноември по методите на директно, персонално изявление и онлайн анкета. 

" Влиянието на COVID-кризата върху електоралните настройки може да се види в към 6%, които са ги трансформирали във връзка с президентския избор. Тук може да се направи връзката с динамичността на низходящия тренд въпреки и не доста мощно изразен в поддръжката за президента Радев ", изясни социологът от " Маркет линкс "  Добромир Живков. 

Президентските избори евентуално ще се решат на втори тур, е изводът на социолозите. " Пряката връзка с ограниченията се реализира с президента, а не със служебния кабинет. Негативна акция против президента от други съперници също играе роля евентуално ", добави Живков. 

Сред решилите да гласоподават Румен Радев събира поддръжка от 46,7 на 100. Това е разлика от повече от 20 пункта пред втория. Подкрепеният от ГЕРБ-СДС Анастас Герджиков получава 25,6%. Кандидатът на Движение за права и свободи Мустафа Карадйъ е трети с 10,3%, а ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов (подкрепен от „ Демократична България “) има поддръжката на 7,7%. Лидерът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов има 2,6 на 100 от гласуващите. А певицата Луна Йорданова е шеста по резултат - с към 1,3 %. 

Пред социолозите твърда увереност, че ще гласоподават показват болшинството от българите – съвсем 60 на 100. Други 19% декларират, че евентуално ще го създадат. Почти 5% от гласуващите не са избрали своя претендент и по този начин е допустимо пренареждане. 

Кой влиза в Новия парламент? 

Сред деклариралите, че ще гласоподават ГЕРБ-СДС са първи с 23%. Втора е групировката на Кирил Петков и Асен Василев с малко над 16 на 100. Левицата се обрисува да бъде трета политическа мощ, съгласно социолозите – с 12.1%. 

Движение за права и свободи е след тях с малко над 11%. „ Демократична България “ събира 10,5 на 100. Според проучването " ИТН " на Слави Трифонов e на шеста позиция с поддръжка към 10%. На ръба за влизане в Народното събрание остава „ Изправи се БГ! Ние идваме “ с 4,1. Под тях са „ Възраждане “ с 3 % и Вътрешна македонска революционна организация с 1,2%.

" За парламентарния избор ГЕРБ-СДС се обрисува като безапелационен победител, имаме възобновяване известно на ГЕРБ, а резултатът може да се промени с плюс минус % и половина, само че доста нагоре няма накъде. Може би са постигнали оптимални проценти. Според него при " Продължаваме промяната "  има отражение въпросът с поданството на Кирил Петков, само че се чака и да има смяна на резултата с два-три % нагоре или надолу при вота в неделя. При тях се оформя и партийно ядро. Относно левицата няма забележителна смяна на резултата от юли, а Движение за права и свободи имат растеж за сметка евентуално на кандидатурата за президент на Мустафа Карадайъ. На тези избори ще е положително достижение да имаме 52% интензивност ", разяснява още Добромир Живков. 

* Методология: Данните са от изследване, финансирано и осъществено взаимно от bTV и Маркет ЛИНКС, извършено измежду 1112 лица над 18 година в страната в интервала 02–07 ноември 2021 година по методите на пряко-лично изявление и онлайн анкета. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР