Очаква се около 47 000 лица да ползват парични помощи

...
Очаква се около 47 000 лица да ползват парични помощи
Коментари Харесай

Стартират паричните помощи по програмата на НОИ за профилактика и рехабилитация

Очаква се към 47 000 лица да употребяват парични помощи по програмата на Национален осигурителен институт за профилактика и рехабилитация за 2018 година Тя стартира от 23 март, нейната финансова реализация в Закона за бюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО) за 2018 година са планувани 20 103 061 лева

Програмата за едно лице е с дълготрайност 10 дни, като цената на нощувките и частична помощ за храна в размер на 7.00 лева за всеки ден от престоя се поема от средствата на държавното публично обезпечаване.

Всяко лице за сметка на бюджета на ДОО има право да употребява до четири съществени диагностични и лечебни процедури на ден. Вече са подписани договорите с 18 юридически лица за общо 49 заведения, реализатори на програмата.

Право на парична помощ за профилактика имат обезпечените лица за общо заболяване, майчинство и/или трудова акцидент и професионална болест. За тях би трябвало да са импортирани и дължими осигурителни вноски за шест поредни календарни месеца, предхождащи месеца, през който се организира рехабилитацията.Заболяването би трябвало още да е диагностично конкретизирано и лекуващият доктор да е открил нужда от осъществяване на рехабилитация към интервала на прилагане на паричната помощ.

Лицата, които получават персонална пенсия за неработоспособност, също могат да употребяват програмата. Условието за тях е да не са навършили възрастта за придобиване право на пенсия за застрахователен стаж и възраст, срокът на инвалидността в експертното решение да не е изминал и лекуващият доктор да е открил нужда от осъществяване на рехабилитация към интервала на прилагане на паричната помощ. 

Списъкът с места, на които човек може да отиде по програмата на Национален осигурителен институт, е оповестен на уеб страницата на института.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР