Очаква се охлаждане на пазара на недвижими имоти през следващата

...
Очаква се охлаждане на пазара на недвижими имоти през следващата
Коментари Харесай

Прогноза: Охлаждане на пазара на недвижими имоти, цените в София падат с 10%

Очаква се изстудяване на пазара на недвижими парцели през идната година, разясняват специалисти пред Българска национална телевизия. Тендецията е следващата година в София цените на жилищата да паднат с 10%. 

Намаленото търсене и закъснение на растежа на приходите от растежа на цените на парцелите натискат цените надолу, само че в това време поскъпналата строителната продукция и разноските на труд тласкат цените нагоре, разясняват строителни компании. В огромна част от София междинните цени не падат под 1000 евро на квардат, сходна е обстановката и във Варна и Пловдив, въпреки цените да са малко по-ниски.

" Ако това се случи в подтекста на известно увеличение на приходите на семействата, това значи, че жилищата ще станат малко по-малко недостъпни, през идната година, което е добра вест ", разяснява Кристофор Павлов, основен икономист в банка. Може някои семейства ще отсрочат закупуването на жилище с към година, предвиждат и организации за недвижими парцели. 

" В дълготраен проект, в случай че заемите се задържат на налични равнища, 2.5% -3.5% годишно, в случай че приходите продължат да порастват, с цел да догонват средноевропейските приходи, трайно ще доминира покупката на парцели ", отбелязва Антон Андонов, изпълнителен шеф на организация за недвижими парцели. 

Това е позитивният сюжет за пазара. В отрицателния има повишение на лихвите, неприятните заеми, криза и даже риск от преохлаждане на пазара.

" Една плитка и краткотрайна криза, към която наподобява се насочва и българската стопанска система, в подтекста на протичащото се в Европа, е добра вест за пазара на недвижими парцели, тъй като тя ще охлади пазара ", счита Кристофор Павлов. По думите му може някои банки да лимитират размера на заемите с капиталова цел до 50% от цената на парцела, а за първо жилище до 75 на 100.

Запитванията за покупка на апартамент са се повишили с 15%, регистрират строителните бизнесмени, само че все пак покупко-продажбите понижават с 10-12%. В същото време инфлацията на строителните материали варира сред 50 и 150% за другите строителни материали, а нарасналите разноски за труд въздействат и на крайните цени.

" За жилищно строителство говорими сред 50 и 150% цените на строителните материали, което дава към 60-70% от цената на продукта ", разяснява инж. Илиян Терзиев, ръководител на Камарата на строителите в България.

Сделките на зелено се усилват, само че от строителния отрасъл предизвестяват и за измами.

" Цената на готовите жилища е толкоз висока, че тя е непостижима за клиентите, до момента в който на зелено с сред 20-30% по-евтино може да се купи ", пресметна инж. Георги Шопов, ръководител на Националната асоциация на строителните бизнесмени.

От Строителната камара предлагат на всички купувачи на жилище " на зелено " да употребяват регистъра на камарата, в който са всички строителни компании, които работят и които могат да извършват градежи в нашата страна.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР