Очаква се новата уикенд винетка да струва около 10 лева,

...
Очаква се новата уикенд винетка да струва около 10 лева,
Коментари Харесай

Винетките за уикенда вероятно ще струват около 10 лева

Очаква се новата " уикенд " винетка да коства към 10 лв., само че цената няма да бъде обсъждана на съвещанието на Комисията по районна политика в Народно събрание през днешния ден. Това съобщи в предаването " Преди всички " по " Хоризонт " ръководителят на Управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " Светослав Глосов. Еднодневни винетки няма да има:

„ Цените на винетките ще останат такива, каквито са сега. Единствената разлика е, че към този момент няма да има книжни стикери, които се лепят на стъклата, а ще бъде електронна винетка - номерът на автомобила влиза в електронната система и ще бъде наблюдаван от контролните пунктове - рамки и коли, които са за тази цел “.

Пътната такса за почивните дни ще бъде въведена от следващата година дружно с останалите електронни винетки, а през днешния ден пред комисията в Народното събрание ще бъде показан проектът за създаване на цялата електронна система за събиране на такси.

„ Тол системата ще бъде построена върху 16 000 километра - 80% от републиканската пътна мрежа, само че това не значи, че върху всичките километри ще има идентична цена. Ще има нулева ставка  на част от мрежата – там, където тя е в неприятно положение сега и не разрешава да бъде таксувана. Ще има разнообразни цени според от категорията на пътищата и от тяхното положение. Тази цена сега се изготвя от консултанта на Агенцията - Световна банка. Очакваме в средата на август да бъде показана публично за разискване “.

Леките коли и камионите ще заплащат на друг принцип съгласно това по какъв начин похабяват пътната настилка, изясни той. Системата няма да обгръща всички пътища, тъй че водачите, които не желаят да заплащат, ще имат опция.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР