Очаква се новата година да дойде с нови, по-високи банкови

...
Очаква се новата година да дойде с нови, по-високи банкови
Коментари Харесай

ТЕНДЕНЦИЯ: Имотите ще продължават да поскъпват

Очаква се новата година да пристигна с нови, по-високи банкови такси. Някои от трезорите са избрали да вдигнат таксите за изтегляне на каса. Повече ще плащаме и при преместване на пари от сметка в сметка, както когато сметките са в една и съща банка, по този начин и в случай че са в разнообразни.

" В последните 10 години банковите такси в цяла Европа нарастват. Обяснението е ясно - нараства обслужването в офис. Ако видите и сравните, ще видите, че някои банки не усилват таксите на онлайн банкирането, а някои ги подвигат сред 0, 10 лева и 0,20 лева Но тези, които са в офис, стартират да се усилва и обслужването ", сподели кредитният съветник и финансов анализатор Тихомир Тошев пред България он ер.

Той акцентира, че и наемите на банките също се повишават.

" Има инфлация, самият разход да се поддържа офис нараства. В идващите години ще виждаме по какъв начин банките ще усъвършенстват клоновата си мрежа. На огромна част от банките таксите за онлайн банкирането са минимални. Има и много интервенции без такси. Преди години Европейският парламент видя, че банковите такси нарастват в много разнообразни страни, тогава се вкара евродиректива, която по-късно се обърна в закон. И в този момент всяка една банка в Европейски Съюз е длъжна да предлага на потребителите банкова сметка с елементарните интервенции. Там таксите би трябвало да са към междинните ", добави Тошев.

По думите му най-ощетени ще бъдем, в случай че продължаваме да теглим пари и да внасяме пари в брой.

" Българите сме с най-ниско навлизане на кредитни карти в Европейски Съюз. Дори в Сърбия хората всеобщо употребяват карти за всевъзможен вид заплащания, ние към момента избираме кеш, избираме да влезем в банката и да изтеглим пари. Не желаеме да се отворим към кредитните карти, които са един страховит инструмент ", разяснява финансовият анализатор.

2021 година се оказва рекордна за ипотечните заеми.

" Банките би трябвало да са по-внимателни в отпущането на ипотечни заеми. Може би над 5 милиарда ще са раздадените ипотеки, което е безспорен връх за българския пазар. Лихвите не престават да понижават и към този момент наклонността е надолу. Така ипотечният пазар ще продължи да притегля от ден на ден и повече хора, с цел да си закупят жилище. 99% от изтеглите заеми в България са с плаваща рента. Потребителите би трябвало да са спокойни, тъй като ние следим пазари с много по-голяма история ", добави Тихомир Тошев.

И уточни, в случай че лихвите се повишат, месечната вноска ще скочи до 10% в границите на няколко години.

" Но това също е решимо - рефинансиране. На пазара постоянно банки, които са по-агресивни и желаят да си изпълнят портфейлите. Много дребен е процентът на неприятните заеми. Повечето хора съумяват да се оправят. Не чакам поевтиняване на парцелите, в противен случай - равномерен растеж нагоре. Продължава търсенето да е извънредно огромно ", показа кредитният съветник.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР