Очаква се немската икономика да загуби милиарди евро до края

...
Очаква се немската икономика да загуби милиарди евро до края
Коментари Харесай

Германия е изправена пред рязък спад на реалните доходи

Очаква се немската стопанска система да загуби милиарди евро до края на 2023 година заради внезапното повишаване на цените на силата, се споделя в отчет на Ifo Center for Macroeconomics.

Според прогнозата действителната загуба на приходи ще доближи 110 милиарда евро (110 милиарда долара) през интервала 2021-2023 година, което се равнява на 3% от годишното икономическо произвеждане на Германия.

" Единственият път, когато този индикатор е бил по-висок, е по време на втората петролна рецесия през 1979-81 година, когато загубата на икономическо произвеждане е била 4% ", споделя Тимо Волмерсхайзер, старши икономист в Ifo.

Очаква се скокът на цените на силата да се отрази тежко на немската стопанска система през тази година, като предстоящите загуби са в размер на 64 милиарда евро, или 1,8% от производството на страната. Прогнозната загуба за 2021 година надвишава 35 милиарда евро, а за 2023 година се чака спад от 9 милиарда евро, съгласно Ifo.

Германските жители ще продължат да усещат въздействието на енергийната рецесия през идващите няколко години с понижаване на действителните си приходи, предизвести Волмерсхойзер и добави, че загубата на Русия като главен снабдител на сила ще докара до дълготрайно високи цени на петрола и газа.

Той също по този начин предвижда, че Германия няма да се откаже от вноса на сила " за една нощ ", защото страната от дълго време е подвластна от външни доставки.

В края на октомври Ifo предвижда, че немската стопанска система ще се свие с 0,6% през четвъртото тримесечие. Според прогнозата на Министерството на стопанската система Германия ще означи напредък от 1,4% през тази година и спад от 0,4% през идната.

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР