Очаква се на 15 април да стане ясно дали ще

...
Очаква се на 15 април да стане ясно дали ще
Коментари Харесай

Продължава борбата срещу строеж на завод за горене на боклук в Община Павликени. Предстои решение на ВАС

Очаква се на 15 април да стане ясно дали ще започва построяването на завода за изгаряне на боклуци до павликенското село Върбовка . Това зависи от Върховния административен съд , който би трябвало да реши дали ще касира решение на Административен съд-София област в интерес на сдружение „ Петрургия “ и което даде „ зелена светлина “ за градеж на инсталацията. По този мотив от „ За Павликени “ оповестиха във Фейсбук:

„ На последна инстанция

Следващия понеделник, 15 април, ще се гледа делото против решение на Административен съд-София област, което беше в интерес на „ Петрургия “ и даде зелена светлина за построяването на инсталацията за изгаряне на боклуци край Върбовка.

То стартира от 11:00 ч. в зала 1 на Върховния административен съд /ВАС/ в София. За всички, които желаят да проследят неговия ход, номерът на делото е 9459/2023 година
Образувано е по касационна тъжба, с която оспорихме въпросното решение на Административен съд-София област. Касирането поискахме от Сдружение „ Ти Решаваш “, като представител на жителите и шефът на РИОСВ-Велико Търново като институция.

Това е последната правосъдна инстанция, която би трябвало да реши може ли да започва построяването на завода за изгаряне на боклуци до с. Върбовка.

Как стигнахме дотук и какво се случи, в резюме:

➖ През зимата на 2022 година в Регионална инспекция за опазване на околната среда – Велико Търново, по тематиката заседава Екологичният експертен съвет към институцията. Свикан бе в къси периоди, без посланичество на гражданската общественост и без опция участващите институции да се срещнат в детайли с капиталовото желание, нито с възможните му нездравословни последствия за околната среда и хората. На този експертен съвет заводът беше утвърден.
В това съвещание представителите на община Павликени и село Върбовка също гласоподаваха ЗА реализирането на плана.
Истината, прикрита зад обещания за безвредно произвеждане и работни места, скоро излезе нескрито. Последва вълна от неодобрение, зароди се цивилен отпор. Учредено бе и съдружие, посредством което жителите да имат легитимност в тази неравна борба против властта, парите и корупцията.

  • През пролетта на 2023 година се организира втори по ред Екологичен експертен съвет към Регионална инспекция за опазване на околната среда. Той сподели НЕ на изгарянето на тонове отпадъци на ден в нашия край! Базирано на това негативно мнение пристигна и негативното решение на шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда във връзка с завода. На вложителя бе отказано, планът беше спрян, павликенчани си отдъхнахме. Но за малко.
  • Инвеститорът апелира прекъсването пред Административен съд – София област. Съдът се произнесе в негова изгода, отхвърли отхвърли на Регионална инспекция за опазване на околната среда и още веднъж даде зелена светлина на завода за отпадъци. Мотивите бяха, че следва да се има поради първото съвещание на Екологичния експертен съвет, което беше разрешило завода.
    ➖ Тогава ние и Регионална инспекция за опазване на околната среда внесохме касационна тъжба и по този начин делото потегли, към този момент във Върховен административен съд.

Тук „ Петрургия “ употребява всички начини и средства, с цел да задуши съпротивата ни, с цел да може градежът на завода да стартира!

Опитаха се да ни откажат авансово – показали са контракт за правна отбрана и процесуално посланичество по подадената от нас тъжба, на стойност 5000 лв.. Това значи, че в случай че делото бъде изгубено, този голям хонорар на юристите на „ Петрургия “ ще бъде издирван от нас, жителите, в лицето на Сдружение „ Ти Решаваш “.

Призоваваме Ви, скъпи съидейници, съграждани, другари, елате на 15 април (понеделник) от 11:00 ч. във Върховен административен съд в София!

Нека повече хора присъстваме на съвещанието и засвидетелстваме гражданския интерес и правото на безвреден за здравето ни живот! Борбата против инсталацията за горене на отпадък до с. Върбовка продължава! “

Община Павликени чака 1 млн. лв. за водопровода на село Върбовка

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР