Очаква се лятото у нас да е нормално, малко по-топло

...
Очаква се лятото у нас да е нормално, малко по-топло
Коментари Харесай

Рачев: Очаква се лятото у нас да е нормално, малко по-топло и може би с малко по-сухо време

" Очаква се лятото у нас да е обикновено, малко по-топло и може би с малко по-сухо време ", сподели климатологът проф. Георги Рачев, който е учител в Геолого-географския факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

Той означи, че преди няколко дни над България мина бавноподвижен средиземноморски циклон, който " избави " страната ни от суша. В над половината от територията на обработваемата земя у нас беше изчерпана почвената влага, а тя е нужна за есенните култури, за царевицата и слънчогледа. България създава съвсем 10-11 милиона тона зърно и изнася към 4 милиона тона пшеница, както и повече от един милион и половина тона слънчогледово семе във тип на слънчогледови семки и на нерафинирано олио. Този циклон, който мина над страната ни, " наля в бюджета на фермерите може би към 3 милиарда лв. ", разяснява проф. Рачев в изявление за Българска телеграфна агенция.

До края на юни времето у нас ще е хубаво, сред 3 и 5 юли се окачват температури до 40 градуса.

Очаква ни хубаво време до края на юни в България. Ще е топло, със следобедни валежи, само че не толкоз чести, колкото бяха до момента. Температурите в София ще доближат и надминат 30-31 градуса, а в Горнотракийската равнина, в Дунавската низина и около Дунава температурите ще бъдат към 35 градуса, а от време на време може да са и малко по-високи - 36-37 градуса. Тези температури се чака да са във Видин, Лом, Русе, Плевен, само че могат да доближат и до 40 градуса, тъй като има такива индикации за началото на юли - в интервала сред 3 и 5 юли, сподели климатологът.

Проф. Георги Рачев означи обаче, че са сложни по-дългосрочните прогнози, за които се изисква по-голяма акуратност.

В понеделник в 12 часа и 13 минути настава астрономическото лято и слънцето " ще кулминира " тъкмо над тропика на рака. Всички експерти, които приказват за дълготрайни прогнози за лятото, " гледат " два огромни модела. Единият модел е на Европейския център за средносрочни прогнози, а другият е американският модел на Националната организация за проучване на атмосферата и океаните, сподели проф. Георги Рачев.

Той изясни, че " двата модела се сплотяват, че лятото в България - за юли и август, ще бъде малко по-топло от естественото ". " Като американците са по-умерени, с към половин градус, до момента в който европейският модел дава за Балканския полуостров вместо 1 градус, един и половина градуса по-топло време. Разликата сред двата огромни модела е, че американският модел е по-обран във връзка с преваляванията и се приказва за естествени превалявания. А може би на половината от територията на България август е с най-малко на валежните количества и те за по-голямата част от равнинната територия на страната са сред 30 и 40 литра на квадратен метър. В някои региони са и по-малки ", разясни климатологът.
Европейският модел " дава " много по-сухо време, с по-голямо засушаване, изключително през август, като преваляванията за другите региони от Балканския полуостров, и в България, ще бъдат с към 15-20 % по-малки от междинните климатични правила, сподели проф. Рачев.

" Вътре в самото лято, като сезон, ще има и малко гръмотевици, само че високата атмосфера към този момент се затопля и няма да има такива крайни изяви на времето, като през май и юни. Гръмотевичните стихии ще са по-слаби, ще има гръмотевици и превалявания, само че те ще бъдат доста по-малко спрямо юни и изключително с май. Ще намалеят и градушките, които са най-чести през май и юни у нас, само че да не забравяме и огромната градушка, която беше в София на 8 юли 2014 година Тогава пострадаха, по публични данни, 60 000 - 70 000 автомобила ", напомни климатологът.

По морето и изключително по южното ни Черноморие, и в Южна България, август е месецът на засушаването, с най-малко превалявания, с ясно, хубаво и слънчево време. Много рядко, един път на 20 години, август е " непоносим " - с повече превалявания и с по-хладно време. От 2000 година леден и дъждовен август не сме имали, разяснява проф. Георги Рачев.
Той предложи на туристите да не не помнят и септември, като подобаващ за морска отмора, който по всички индикатори, повече от 25 години, на практика се приближава до летен месец. Сега туристическият сезон по нашето Черноморие продължава до 22 септември или до 1 октомври, изключително за хората с разнообразни болести, които не би трябвало да се излагат на слънце при високите температури, сподели проф. Рачев.

Климатологът заключи, че в България, по принцип, най-високи са температурите през юли, защото " слънцето е доста високо, а земята е суха ". Високи са също и температурите през август у нас.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР